Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Sara Skyttedal (KD) har svängt i sin syn på att legalisera drogen cannabis. Utspelet sågas av nykterhetsorganisationer. Foto: Fredrik Persson/TT

Sara Skyttedal vill legalisera cannabis – går emot partilinje

Den kristdemokratiska toppolitikern Sara Skyttedal, som tidigare försvarat Sveriges restriktiva narkotikapolitik, vill utreda legalisering av cannabis. Utspelet väcker starka reaktioner.

”Tyvärr kommer detta enbart att leda till att fler fastnar i droger”, menar partikollegan Magnus Jacobsson.

Nyheter · Publicerad 15:50, 12 dec 2022

EU-parlamentarikern Sara Skyttedal, som också sitter i KD:s partistyrelse, menar i en debattartikel i Dagens Nyheter att statens pågående narkotikautredning är alldeles för begränsad i sitt mandat, eftersom den inte ska utvärdera den rådande politiska nolltoleransen mot narkotika.

”Framför allt måste åsiktskorridoren åtminstone breddas till den grad att politiken inte aktivt hindrar en statlig utredning från att se över vilken narkotikapolitik som skulle rädda flest människoliv”, skriver hon.

I stället tycker hon att utredningen borde titta på hur en avkriminalisering av narkotikabruk skulle kunna förbättra missbruksvården.

Skyttedal argumenterar vidare för att en legalisering av cannabisanvändning och försäljning skulle kunna få en stor positiv effekt, genom att strypa en av de viktigaste intäktskällorna för de kriminella gängen, samtidigt som hon ser potentiella folkhälsofördelar framför sig.

”Då skulle vi kunna överblicka konsumtionen och komma i kontakt med personer med riskbruk, säkerställa åldersgränser och därtill införa punktskatter. Precis som för den minst lika skadliga drogen alkohol”, skriver Skyttedal.

På Twitter möts Skyttedals utspel av starka reaktioner, både positiva och negativa, från såväl politiker som andra användare.

Magnus Jacobsson, riksdagsledamot för KD, menar att det vore olyckligt att legalisera cannabis i Sverige.

”Tyvärr kommer detta enbart att leda till att fler fastnar i droghelvetet”, twittrar han.

En legalisering av cannabis bidrar till att fler människor far illa, inte färre, menar även Peter Moilanen, chef för Narkotikapolitiskt center och Pia Steensland, ordförande i Sveriges landsråd för alkohol- och narkotikafrågor och tidigare riksdagsledamot för KD, i en replik på DN Debatt.

De slår fast att negativa hälsoeffekter som kognitiv nedsättning och psykosutveckling ”är väldokumenterade och den unga hjärnan är extra känslig”.

Réka Tolnai, ordförande för Centerns ungdomsförbund, är tvärtom mycket positiv till Skyttedals inlägg.

”Helt rätt av Skyttedal! Jag hoppas att fler tar efter”, twittrar hon.

Vad KD:s partiledare Ebba Busch, och de andra i partistyrelsen, tycker, är oklart.

Världen idag har varit i kontakt med Kristdemokraternas pressavdelning, och förmedlat ett antal frågor kring partistyrelsens åsikter och vad som kommer att hända med frågan framöver, men har bara fått följande korta svar:

”Sara Skyttedals artikel beskriver hennes personliga uppfattning. Kristdemokraternas hållning har däremot inte förändrats. Frågan har inte varit uppe för omprövning”, skriver en av partiets pressansvariga.

Sara Skyttedals artikel beskriver hennes personliga uppfattning.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Nysvenska kristna samlas för konferens i Citykyrkan

Stockholm. Förväntningarna är höga när det anordnas en konferens för församlingar med invandrarbakgrund i... söndag 4/6 17:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10