Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Sara Skyttedal berättar om depression och droganvändning

KD-toppen Sara Skyttedal väckte nyligen känslor med sitt utspel om legalisering av cannabis. I en intervju med Dagens ETC säger Skyttedal bland annat att hon själv brukat narkotika.

Nyheter · Publicerad 07:00, 17 jan 2023

I december väckte Sara Skyttedal uppmärksamhet genom att uttala att hon är för att utreda legalisering av drogen cannabis, något som Världen idag berättat om. I en färsk intervju med vänstertidningen Dagens ETC berättar Skyttedal om sin personliga erfarenhet av narkotikaklassat läkemedel.

Hon berättar hon lidit av depression och att det var i samband med det som hon började bruka detta läkemedel. Enligt Skyttedal blev det till så stor hjälp att det var som att ”gå från natt till dag”.

Skyttedal säger att denna erfarenhet ökat hennes förståelse för att människor kan välja att ”självmedicinera”.

– Jag får mitt knark utskrivet av en läkare och är ett positivt exempel på någon som bekämpat psykisk ohälsa, medan den som går den andra vägen sitter bakom lås och bom.

Dagens ETC frågar Sara Skyttedal när hon själv senast ”rökte en joint”.

– Kanske ett halvår sedan, svarar KD-toppen och tillägger att hon anser den frågan vara irrelevant eftersom hon aldrig brukat cannabis i Sverige utan endast i länder där detta är lagligt.

Sara Skyttedal går helt på tvärs med KD:s partilinje som är att legalisering av narkotika aldrig någonsin ska komma i fråga. Utspelet om avkriminalisering av narkotika har mött kritik från flera experter inom ämnet alkohol och droger.

I december berättade beroendeforskaren Fred Nyberg, i en artikel i Världen idag, om flera olika hälsorisker som medföljer användning av cannabis. Motoriken blir sämre, risken för psykos ökar och sannolikheten för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar blir större, uppger Nyberg som med bestämdhet hävdar att varje påstående om att legalisering av cannabis skulle främja folkhälsan är en myt.

Skyttedals partikamrat, riksdagsledamoten Magnus Jacobsson (KD), vidhåller i ett Twitterinlägg att legalisering av cannabis skulle leda till att fler fastnar i drogmissbruk.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10