Nyheter

Säpo-chef vill stoppa bidrag till extremister

”När det gäller långsiktiga, strategiska åtgärder har vi bland annat framhållit att vi i Sverige borde få ett kunskapscenter som har bättre kunskap om den här typen av våldsbejakande ideologier”, säger Säpo-chefen Klas Friberg. Foto: Pontus Lundahl/TT
”När det gäller långsiktiga, strategiska åtgärder har vi bland annat framhållit att vi i Sverige borde få ett kunskapscenter som har bättre kunskap om den här typen av våldsbejakande ideologier”, säger Säpo-chefen Klas Friberg. Foto: Pontus Lundahl/TT
Magnus Ranstorp Foto: Jonas Ekströmer/TT
Magnus Ranstorp Foto: Jonas Ekströmer/TT

Säkerhetshoten mot Sverige ökar. Nu efterlyser Säpo-chefen Klas Friberg en samlad kartläggning så att bidrag till extremister ska kunna strypas. Terrorforskaren Magnus Ranstorp vill även se en bättre uppföljning av redan utbetalade bidrag. Fusket är omfattande, menar han.

Publicerad Uppdaterad

Vi har ett konfettisystem som sprinklar ut bidrag. När vi börjar vända på stenar hittar vi brott, bedrägerier och extremism.

Magnus Ranstorp, terrorforskare

Säkerhetshoten mot Sverige har ökat och bedöms fortsätta öka under de närmaste åren. Det framkom nyligen under en presentation av Säkerhetspolisens årsbok 2020.

Säpo-chefen Klas Friberg uppgav då att omkring 130 personer som blivit utvisade på grund av att de utgör ett säkerhetshot har blivit kvar i Sverige, skriver Aftonbladet.

I podden Aftonbladet Krim efterlyser han nu en samlad kartläggning, så att bidrag till extremister ska kunna strypas. Detta för att säkerhetspolisen ska kunna jobba mer förebyggande.

I augusti förra året skrev Världen idag om att över 500 personer med kopplingar till radikal islamism hade gjort miljonaffärer med stat och kommuner, enligt en granskning av nyhetsbyrån Siren. Det handlade framför allt om bidrag till skolor och förskolor, där barnen isoleras från det omgivande samhället.

– När det gäller långsiktiga, strategiska åtgärder har vi bland annat framhållit att vi i Sverige borde få ett kunskapscenter som har bättre kunskap om den här typen av våldsbejakande ideologier, säger Klas Friberg i Aftonbladets podd.

Han förklarar att centret skulle kunna fungera som ett stöd för de myndigheter och kommuner som betalar ut bidrag till individer och organisationer, och förhindra att dessa utvecklar och förstärker sin verksamhet i Sverige.

Fusket är omfattande, menar terrorforskaren Magnus Ranstorp. Han har länge uppmärksammat problemet med föreningar som är våldsbejakande och som inte respekterar demokratins idéer, men som ändå får bidrag.

Även han vill se ett nationellt kunskapscentrum, dit myndigheter kan vända sig innan de beslutar om bidrag.

– Vi har ett konfettisystem som sprinklar ut bidrag. När vi börjar vända på stenar hittar vi brott, bedrägerier och extremism. Om du är duktig på att skriva ansökningar är chansen stor att pengakranen kommer att öppnas, säger Ranstorp till Världen idag.

– Vi ser att det flödar ut mycket pengar. Dessa ljusskygga aktörer är extremt entreprenöriella och har hittat ett sätt att mjölka systemet.

Magnus Ranstorp efterlyser också en förbättrad uppföljning och utvärdering av hur skattepengarna, i form av bidrag från statliga myndigheter, kommuner och studieförbund, har spenderats.

– Ingen ställer adekvata frågor om vad de egentligen har genomfört. Det är egentligen hårresande. Hur vet vi att verksamheten inte segregerar i stället för att integrera?

Powered by Labrador CMS