Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Säpo-anställd åtalas för dataintrång – gift med S-topp

En kvinnlig anställd vid Säpo åtalas för dataintrång. Det påstådda brottet är olovlig slagning i brottsregistret.

Kvinnan lever i dag i en nära relation med en toppolitiker inom Socialdemokraterna.

Nyheter · Publicerad 10:00, 26 jan 2023

En kvinna som är anställd vid Säkerhetspolisen står åtalad för dataintrång, som ska ha ägt rum i april 2018 och bestått av olovliga slagningar i myndighetens datasystem, rapporterar Expressen som var först med nyheten.

Den brottsmisstänkta kvinnan uppges i sitt arbete ha tillgång till hemliga register i brottsbekämpande verksamhet, register som omfattas av sträng sekretess och endast får användas i tjänsteutövning.

I höstas anmäldes kvinnan till polisens avdelning för särskilda utredningar, och chefsåklagare Nicklas Englund vid Särskilda åklagarkammaren valde att starta en förundersökning.

– Jag har reflekterat över varför det inte anmälts tidigare, säger Englund till tidningen.

Polisutredningen innefattar en Säpo-anställd man som den misstänkta kvinnan tidigare haft en nära relation med. Mannen har varit misstänkt för anstiftan till det aktuella brottet, men dessa misstankar har avskrivits.

Enligt åtalet har den brottsmisstänkta kvinnan ”olovligen berett sig tillgång till uppgift som är avsedd för databehandling genom göra en slagning i Säkerhetspolisens system RKBAS (registerkontrolldatabasen), vilket system används i Säkerhetspolisens brottsbekämpande verksamhet, avseende en person med vilken hon hade ett parförhållande eller i vart fall en kärleksrelation”, uppger Expressen.

Uppgifter säger att den brottsmisstänka Säpo-anställda kvinnan numera lever i en nära relation med en känd S-topp. Världen idag har varit i kontakt med chefsåklagare Nicklas Englund som bekräftar att det rör sig om den här kvinnan. Vid tidpunkten för det påstådda brottet, april 2018, hade Säpo-kvinnan, enligt Expressen, ingen känd relation med den kände politikern.

Kvinnan kommer att ställas inför rätta i Solna tingsrätt. Åklagaren avser att yrka på bötesstraff, uppger tidningen.

Evangeliets erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Upprop för samvetsfrihet – vill inte ange papperslösa

Samvetsfrihet. Tunga fackförbund, vänsterpolitiker och debattörer driver just nu en kampanj för att lärare, läkare... onsdag 22/3 07:00

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00