Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Under sina år inom nyandligheten mötte Sandra många fina människor som ärligt sökte sanningen och ville hjälpa andra. Men den andlighet hon mötte här visade sig vara ihålig och skrämmande. Foto: Jonas Adolfsson

Sandra genomskådade new age

Nyheter · Publicerad 01:00, 29 nov 2012

Skrämmande möten med mörkret, inre förvirring och gudslängtan fick Sandra Karlsson att slutligen lämna new age och bli en kristen.
– I dag har jag en källa som inte sinar, säger Sandra, som nu varnar kristna för yoga, spikmattor och andra nyandliga fenomen.

I Sandras hem hade andlighet ingen särskild betydelse. Trots det började hon ropa till Gud när hon i tonåren upplevde en identitetskris.”Om du finns så hjälp mig”, bad Umeåtjejen, som upptäckte att kristna människor plötsligt började dyka upp i hennes väg
– Jag såg att de hade ett ljus som jag inte hade. Men när jag sedan gick till kyrkan såg jag inte det livet där, säger Sandra.

Desperat sökte hon sig i stället till olika program för självhjälp och personlig utveckling. Hon upplevde nu att hon växte och fick ordning på en del saker i livet. Men ropet efter Gud kvarstod och hon började söka i nyandlighet. Yoga, healing, zonterapi och reiki var bara några av de saker hon prövade.
– Jag upplevde till en början ljus och kärlek, men inget var bestående. Jag blev i stället beroende av att gå på kurser som kostade pengar, säger Sandra som inom sig bar en genuin längtan att kunna hjälpa andra.  
I början av 2000-talet utbildade hon sig till massageterapeut och startade sedan egen mottagning. Hon beslöt sig även för att utbilda sig till ”andlig healer”.

Utbildningen hölls under sex månader på en gård i Mellansverige.  
– Här fick man lära sig att lyssna in andeväsen, så kallade ”andliga ledare”, som skulle leda en när man gav healing till människor, förklarar Sandra.
En natt under kursen vaknade hon av märkliga röster. Hon upplevde att de kom från elementen.
– När jag tittade såg jag för min inre syn små varelser krypa upp ur elementen. Jag blev fruktansvärt rädd och upplevde stark skräck, berättar hon.

Hon väckte sin rumskompis som hade en kristen bakgrund. Kompisen kom ihåg att det enda som är starkare än ondskan är Jesu blod.
– Hon började be om Jesu blods beskydd över oss och då såg jag ett stort ljus som bara svepte om oss och jag kände en fullkomlig frid, berättar Sandra.
Andra märkliga saker hände på kursgården och konflikter med kursledare fick henne sedan att avbryta kursen och åka hem.
Sandra började likväl erbjuda andlig healing på sin mottagning i Gävle. Snart började hon också utbilda sig för att bli ett medium med makt att sätta människor i kontakt med exempelvis döda anhöriga.
Samtidigt kände hon sig mer och mer förvirrad. Hon berättar att hennes föräldrar upplevde henne personlighetsförändrad och hon kände sig själv osäker och otrygg.

En vändpunkt inträffade 2006 då en kristen man klev in på hennes mottagning och presenterade evangeliet för henne.
– Han gjorde det på ett sätt jag aldrig hade hört förut. Han hade en levande relation till Jesus och när han läste Guds ord så var det liv, säger Sandra och berättar hur mannen bad för hennes svåra öroninflammation.
– När han bad och talade till smärtan att vika i Jesu namn så var jag fullständigt helad inom några sekunder.

Mannens levande tro väckte Sandras nyfikenhet. Men det var ändå hårdsmält. Mannen var tydlig med att om hon skulle säga ja till Jesus så skulle hon också få säga nej till all annan andlighet. Att ta ett sådant steg kändes väldigt långt för en kvinna som för tillfället deltog i häxcirkeln ”Vita häxor”.
– Där pratade de om kärlek, frihet och att hitta sin kvinnokraft, berättar Sandra som tyckte att Bibeln var allt för mansdominerad. Men den kristne mannens livsstil och sätt att bemöta mig gjorde ändå att jag mjuknade i mitt hjärta.

När Sandra efter en tid flyttade till Stockholm lämnade hon också många av sina nyandliga kontakter bakom sig.
– Jag hade funnit något som jag upplevde var starkare, säger Sandra som nu började besöka en kyrka i Stockholm. Men där frågade ingen någonsin om jag ville ta emot Jesus, säger Sandra som efter en tid hamnade i en ny livskris.
Nu väcktes ett rop till Gud i hennes inre efter kristna vänner. Och plötsligt fanns de där – ett kristet par aktiva med församlingsplantering i södra Stockholm. Här fick hon förbön och det stöd hon behövde. Och på en kristen festival den sommaren skulle hennes liv förvandlas i grunden.
– Där fick jag se människor med uppsträckta händer och jag såg också andliga manifestationer. Först blev jag lite rädd för det var så likt det jag sett i nyandliga sammanhang. Men jag upplevde att frukten av detta var något helt annat. Jag blev mer mig själv och kände mig tryggare. Här var det dessutom helt gratis. En helt ny värld öppnade sig, säger hon med ett leende som får ett litet tandsmycke att blänka till.

Sandra tog nu också tillfället att få särskild förbön i ett bönetält. I fyra timmar pågick bönen där hon fick avsäga sig allt av nyandlighet. Hon berättar om starka andliga manifestationer då mörka krafter lämnade henne.
Sandra gav nu hela sitt hjärta till Jesus Kristus och upplevde en förlösande frihet.
– Efteråt var jag omtumlad men det lyste om mig, och jag kände mig helt ny, berättar hon.
Sandra började nu bibelskola och där fick korset och Bibeln en helt ny innebörd för henne.
– Jag förstod att jag aldrig kan klättra upp till Guds nivå eller bli en fullkomlig människa genom självhjälp eller någon annan terapi.

Hon stryker bordsskivan med handen och ser på mig med en lugn, fast blick.
– Sedan jag tog emot Jesus har jag aldrig velat vända tillbaka, försäkrar hon. Jag känner att jag hittade hem, jag är inte längre en sökare, jag är en finnare.
Sandra är i dag aktiv i en församling i Stockholm. Genom sitt vittnesbörd har ett antal av hennes gamla sökar-vänner också blivit frälsta och kommit med i församlingen.
– En del har låtit döpa sig och ett par har gått bibelskola efter mig, berättar hon.

Sandra menar att hon på många sätt levde ett gott liv även under sin tid i nyandligheten.
– Men det fanns alltid ett tomrum, ett hål på insidan och jag kände mig aldrig tillfreds. I dag har jag en källa som inte sinar. Jag kan gå igenom enorma utmaningar men ändå ha inre frid.

Sandra är bekymrad över spridningen av nyandliga trender som yoga i samhället. Hon förvånas över den naiva okunskap som hon ser även bland kristna.
– Varje rörelse och position inom yogan går ut på att man böjer sig under en hinduisk gudom. Det finns ingen yoga utan hinduism lika lite som det finns nattvard utan kristendom, betonar hon.
– Det här är inga leksaker, fortsätter Sandra (och nu är blicken allvarlig). Det finns en andlig verklighet bakom yoga och spikmattor och liknande företeelser. Bibeln säger att djävulen förklär sig till en ljusets ängel. Han kan få mörkret att se ljust ut.

Hon framhåller också att djävulen hela tiden försöker göra skuggbilder av Guds rike. New age och nyandligheten är ett uttryck för detta, menar hon.  
– Men det finns en motsvarighet till allt det som djävulen erbjuder på sitt smörgåsbord, som är så mycket rikare och så mycket godare än han någonsin kan erbjuda. Och det är helt gratis!
– Jag har fått ett liv som är enormt spännande. Och så tryggt. För jag vet vem min pappa är.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00