Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Foto: Tore Meek / TT

Samvetsöm barnmorska mister tjänst - igen

Kort efter det att Ellinor Grimmark DO-anmälde ett sjukhus som nekat henne arbete som barnmorska, miste hon även det vikariat hon erbjudits på kvinnokliniken i Värnamo.

Nyheter · Publicerad 00:00, 29 jan 2014

– Jag blev jätteledsen, det här var ju min chans att få jobba med mitt drömjobb, säger Ellinor Grimmark till Världen idag.
Förra veckan beslöt sig Ellinor Grimmark för att anmäla Höglandssjukhuset i Eksjö till Diskrimineringsombudsmannen. Orsaken var att sjukhuset dragit tillbaka ett erbjudande om arbete på förlossningsavdelningen när Ellinor berättade att hon på grund av sin kristna tro av samvetsskäl inte vill medverka vid aborter.

Sedan dess har Ellinor Grimmark figurerat i flera medier, och det är också all publicitet som Kvinnokliniken i Värnamo hänvisade till när man meddelade att den utlovade tjänsten dragits in.
– Jag hade varit jätteglad för att de vågat ge mig chansen, och så säger de att de backar på grund av all publicitet, säger hon.

Men frågan om hennes ovilja att medverka till aborter finns också med i bilden. Om Ellinor Grimmark tänker om i frågan kan hon nämligen få arbetet ändå.
– Och då kan jag få kuratorshjälp, säger Ellinor Grimmark, som just nu arbetar som sjuksköterska.

Söker du andra barnmorskejobb nu?
– Det gör jag kanske. Men det känns rätt kört faktiskt, eftersom alla sjukhus som ligger inom rätt avstånd ger mig blankt nej.
Ingen inom vården – inte heller hennes tidigare studiekamrater på barnmorskeutbildningen – har hört av sig till henne sedan nyheten om DO-anmälan blev känd.
– Däremot har jag fått massor med stöd från kristna vänner över hela världen. Det känns fantastiskt.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

 

Läs mer:

Anmälan kan gå till Europa­domstolen.

Regeringen: Reglering av samvetsfrihet behövs inte.

Norge har redan samvetsklausul.

Hör till de mänskliga rättigheterna.

Ledare. Lukas Berggren: Fallet Ellinor vittnar om samvetsförtryck

Nyhetskommentar. Siewert Öholm: Barnmorska – det heligaste yrket

Ville inte utföra aborter – tjänst drogs tillbaka. 

Ny "tv-skatt" kan drabba döda

Politik. Stark kritik mot riksdagsbeslut Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...