Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig ska jag aldrig visa bort.
Johannes 6:37

Världen idag

Samvetsfrihet utreds inte

Högljudda rop från medier och lobbyorganisationer gjorde ett ja i en landstingsstyrelse till ett nej i landstingsfullmäktige. Det blir ingen utredning om samvetsfrihet för landstingspersonal i Kronoberg.

Nyheter · Publicerad 00:00, 27 nov 2014

Världen idag har rapporterat om turerna när det gäller det så uppmärksammade förslaget i Kronoberg. I Landstingsstyrelsen röstade en majoritet för att man skulle utreda möjligheterna att tillfoga ett avsnitt om samvetsfrihet till landstingets personalpolicy.

Men bara två dagar senare, efter hårt tryck från media, lobbyaktörer som RFSU och partierna centralt, backade Centerpartiet och Moderaterna. Deras ja blev ett nej.

Och när landstingsfullmäktige i veckan slutgiltigt tog ställning till KD-förslaget blev resultatet ett tydligt avslag vad gäller utredning av en samvetsfrihetspolicy. Bara tre ledamöter, alla från KD, röstade för.

Eva Johnsson, den kristdemokrat som drivit frågan, sa i talarstolen att hon aldrig tidigare lagt fram ett förslag som blivit så missförstått.
- Man har dragit sådana otroliga slutsatser och övertolkat något helt fantastiskt.
- Journalister har ringt och presenterat vad de har tyckt att det här handlar om.

I själva verket, menar hon, kan samvetsfrihet med framgång kombineras med abortmöjligheter, så som sker runt om i Europa.
- Ska vi inte låta etiken och samvetet ta plats även i Kronobergs län? sa hon.

Svaret på hennes fråga blev vid omröstningen alltså ett tydligt nej.​

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

Problematisk respons på skjutningen i Oslo

Ledare Helgens masskjutning i Oslo var en tragedi med två döda och många skadade i vad som framstår som... torsdag 30/6 00:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Det Brittiska Palestinamandatet firar 100 år – men britterna svek judarna

Israelkommentar Om bara några veckor, den tjugofjärde juli, uppmärksammas en viktig märkesdag i den israeliska... torsdag 30/6 00:00

Senaste nytt

    Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

    Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
    Följ Världen idag i sociala medier