Nyheter

Så ska samfunden agera om regeringen villkorar stödet

Regeringen vill göra det svårare för samfund som inte lever upp till vissa krav att få pengar. Tanken är organisationer som ”motarbetar samhällets grundläggande värderingar” inte ska få stöd, men även samfund som tillämpar en biblisk syn på samkönade relationer kan nagelfaras. I mitten på bilden till vänster ses kulturminister Jeanette Gustafsdotter som har presenterat förslagen. Foto: Sören Andersson/TT; Fredrik Sandberg/TT: Stefan Jerrevång/TT
Joakim Hagerius. Foto: Zandra Erikshed
Ulf Häggqvist. Foto: Pressbild
EFK:s missionsdirektorer Ingemar Forss och Linalie Newman. Foto: EFK & Michael Korsgren
Robert Tuftström. Foto: Frälsningsarmén
Daniel Alm. Foto: Sandra Lagestrå
Foto: Sören Andersson/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Stefan Jerrevång/TT

Kommer samfunden försöka anpassa sig till regeringens nya krav för att få statliga stöd, ifall de blir verklighet? Eller kommer de välja bort bidragen? Det är i nuläget inte helt tydligt, enligt Världen idags rundringning. En samfundsledare påpekar dock att man inte kommer ”sälja sin själ för att få bidrag”.

Publicerad Uppdaterad

Världen idag har i flera artiklar berättat att regeringen vill införa nya krav på trossamfund som får ekonomiska bidrag från staten. Ifall förslaget skulle bli verklighet skulle de samfund vars församlingar vill kunna utesluta medlemmar på grund av val av livspartner få svårt att få bidrag. Även de samfund vars församlingar tillämpar så kallad omvändelseterapi – att försöka få någon att ändra sexuell läggning eller lämna en homosexuell livsstil – skulle få svårt att få bidrag. I alla fall om församlingarna utövade detta på unga personer.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS