Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Australiens förre premiärminister Tony Abbott är både brud och brudgum på denna väggmålning i Sydney. Tony Abbot är mot att samkönade par ska kunna gifta sig, vilket landets invånare kommer att folkomrösta om inom kort. Foto: Rick Rycroft / AP Photo / TT

Sa nej till homoäktenskap – blev sparkad från sitt jobb

”Det är okej att rösta nej”. Så skrev en australiensk kristen kvinna på sin Facebooksida med anledning av landets omröstning gällande samkönade äktenskap. Orden ledde till att hon förlorade jobbet och nu menar experter att arbetsgivaren kan ha brutit mot lagen.

Nyheter · Publicerad 17:03, 28 sep 2017

Mellan den 12:e september och 7:e november får Australiens medborgare poströsta om huruvida landet ska införa samkönade äktenskap. Omröstningen är inte bindande – blir det ett ja kommer parlamentet i Canberra att hålla en omröstning där ledamöterna är fria att rösta som de vill.

Frågan engagerar många. Bland annat ska 100 australienska författare ha undertecknat ett öppet brev där de uppmanar människor att rösta ja. Landets premiärminister Malcolm Turnbull har även han varit öppen med att han tänker rösta ja.
Att uttrycka sympatier för nej-sidan verkar dock inte vara lika godtagbart.

En 18-årig kvinna som var anställd på barnunderhållningsföretaget Capital Kids Parties uppges ha lagt till ett tillfälligt filter med orden ”Det är okej att rösta nej” på sin Facebookprofilbild. Någon vecka senare ska hon ha fått ett meddelande från sin chef som skrev att hon var uppsagd på grund av att ”homofobiska åsikter som görs offentliga är skadliga för verksamheten”.

– Jag är i fullständig chock, säger kvinnan, som uppges heta Madeline, till The Australian Broadcasting Corporations nyhetssida Triple J Hack.

Chefen Madlin Sims försvarar sig i samma tidning:

– Det var något som jag moraliskt inte kunde släppa, säger hon.

Även Madeline försvarar sig i tidningen.

– Jag kan helt enkelt inte rösta ja utan att gå emot min Gud, säger hon och påpekar att ”alla andra lägger upp de där Rösta ja-filtren” och att hon inte måste vara tyst bara för att hon har en annan åsikt.

– Jag är inte rädd för att stå upp för min tro och att vara en kristen, säger hon vidare.

Hon poängterar att hon har vänner som är homosexuella och att hennes synsätt inte påverkar hennes arbete.

Chefen Madlin Sims skrev även ett inlägg på Facebook där hon försökte förklara sitt agerande.

”Det är inte okej att rösta nej. Det är inte okej att vara homofobisk. Det här handlar inte om åsikt eller ens religion. /…/ Yttrandefriheten finns av en anledning, och likaså konsekvenser”, skrev hon.

Enligt juridikexperter som tidningen The Guardian har talat med, kan arbetsgivarens agerande bryta mot lagen. Detta eftersom diskrimineringslagen ACT skyddar både religiösa och politiska övertygelser. Anställda ska inte bli diskriminerade på dessa grunder, säger experterna till tidningen.

Huruvida kvinnan kommer att anmäla arbetsgivaren till motsvarigheten till diskrimineringsombudsmannen är inte klart.

Resultatet från omröstningen väntas komma den 15 november. En opinionsundersökning gjord på uppdrag av Fairfax Media visar att 70 procent stöder ett ja, skriver TT. Uppemot 15 av Australiens omkring 25 miljoner invånare väntas delta.

Jag kan helt enkelt inte rösta ja utan att gå emot min Gud.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

Änglar – finns de verkligen?

Församlingen sjunger tillsammans: ”Glöm inte bort att änglarna finns, att de är här för att se hur... lördag 30/9 00:00

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10