Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Så har Sverige sett till att UNRWA fått miljardbelopp

Sverige har i decennier hållit FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar, UNRWA, under armarna. Nu i november ska FN:s generalförsamling debattera om UNRWA:s mandat för ytterligare en treårsperiod, då nuvarande mandat går ut den 30 juni 2020. Beslut om organisationens framtid tas i december.

Nyheter · Publicerad 06:00, 4 nov 2019

När USA i början av förra året aviserade att man skulle minska stödet till UNRWA var redan Sverige engagerat för att fylla tomrummet. I september 2017 inbjöd Islamiska konferensens generalsekreterare, Yousef Al-Othaimeen, till en konferens i New York till stöd för UNRWA.

Vid sin sida hade han Sveriges utrikesminister Margot Wallström och Jordaniens utrikesminister Ayman Safadi. Och i mars 2018 var Wallström värd för en insamlingskonferens i Rom, med utrikesministrarna i Jordanien och Egypten.

Safadi besökte Rosenbad den 23 augusti 2018 och i slutet av augusti, tolv dagar före riksdagsvalet, möttes Tomas Brundin på det svenska konsulatet i Jerusalem och Pierre Krähenbühl, chef för UNRWA. Anledningen var att Sverige hade lovat drygt två miljarder kronor till UNWRA under fyra år.

Efter att riksdagen avsatt regeringen Löfvén hösten 2018 reste Margot Wallström med statsflyget till New York för att samla in pengar till UNRWA.

Att hon precis hade blivit avsatt hindrade inte henne från att ta med sig en jättedelegation på 24 personer, bestående av biståndsexperter och Mellanösterndiplomater – bland annat Eva Svedling, statssekreterare för biståndsfrågor, Annika Söder, UD:s kabinettssekreterare, Per Örnéus, Sveriges sändebud i Mellanöstern, Joachim Bergström, ambassadör och särskilt sändebud till Islamiska samarbetsorganisationen (OIC), samt UD:s Mellanösternchef Ann Dismorr som bott i Saudiarabien och varit ambassadör i Libanon och Azerbajdzjan.

UD:s kostnader landade på 1 069 841,85 kronor, bland annat en faktura för statsflyget på 164 800 kronor, enligt departementssekreterare Hannes Raag på UD.

Regeringen debiteras drygt 10 000 kronor per timme av Försvarsmakten för statsflyget, men den den verkliga kostnaden för skattebetalarna är betydligt högre.

Wallströms huvuduppdrag under FN-mötet i september 2018 var att med Jordaniens utrikesminister – och i närvaro av bland annat Islamiska konferensen och Arabförbundet – samla in pengar till UNRWA.

I april i år inbjöd utrikesministrarna Margot Wallström och Ayman Safadi till ytterligare en insamlingskonferens i Stockholm.

I sommar briserade nyheten om en stor korruptionsskandal i UNRWA:s högsta ledning. En konfidentiell intern rapport från UNRWA, som enligt medieuppgifter skulle ha nått FN:s generalsekreterare i december 2018, läckte då ut till medier.

När rapporten blev offentlig valde Schweiz, Nederländerna och Belgien att frysa sitt stöd.

Den 1 september i år, fem dagar innan Margot Wallström meddelade sin avgång på Facebook, besökte hon Amman och utrikesminister Ayman Safadi för att återigen diskutera den finansiella krisen hos UNRWA.

På en gemensam presskonferens lovade de att fortsätta sina ansträngningar för att mobilisera finansiellt och politiskt stöd för UNRWA.

Korruptionsrapporten gjorde att den årliga insamlingskonferensen för UNRWA – som de senaste åren har hållits i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling i New York i september – begränsades till en presskonferens med Jordaniens utrikesminister.

I stället fick UNRWA:s ledare Pierre Krähenbühl anordna en insamlingsresa i arabvärlden och deltog bland annat vid Förenade Arabförbundets konferens i Kairo samma månad.

Motsägelsefull bibeltolkning i försök att minska invandring

Debatt Flyktingar som befinner sig i utvecklingsländer har det ofta mycket värre till och med än svenska fattigpensionärer, skriver Micael Grenholm i ett...

Grönsiskan bubblare i årets fågelräkning

Vardag Djur. Talgoxen är åter igen i topp när svenskarna för 15:e året i rad räknar vinterfåglar vid landets fågelmatningar. Årets överraskningar är grönsiskan...

Ansvaret för häxjakt på våra universitet

Ledare En episod på psykologprogrammet vid Lunds universitet har fått ringar på vattnet i den akademiska debatten. Några elever har reagerat mot påstådd...

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...

”Han är ju min pappa, även om han har gjort något dumt”

Närbild Fängelse. I Norge beräknas att omkring 9 000 barn och unga har en förälder i fängelse. Erfarenheten av chatt-tjänsten ifengsel.no visar att många unga bär på...

Att vara nöjd med sin situation och tillvaro har nästan blivit något fult.

Ungkrönika ”Nöj dig inte med mindre, nöj dig med mer”. Citatet är en reklamslogan från ett telefoniföretag för några år sedan, och jag tycker att det är rätt...

Med nya lärjungar i Sahel-regionen

Missionsglimten Det har varit ett innehållsrikt dygn i västafrikanska Sahel. Sent på kvällen besökte jag ett par olika församlingsplanteringar. I båda fallen var det...

Sorg i Salem efter 20-åriga Hannas bortgång

Nyheter Hawaiiolycka. Den senaste veckan har många människor mötts för att sörja tillsammans i Salemkyrkan i Vänersborg. Detta efter att en av församlingens ungdomar omkom...

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...

Att vara nöjd med sin situation och tillvaro har nästan blivit något fult.

Ungkrönika ”Nöj dig inte med mindre, nöj dig med mer”. Citatet är en reklamslogan från ett telefoniföretag för några år sedan, och jag tycker att det är rätt...