Nyheter

Så håller Finland ner aborterna

Mika Gissler, professor vid Institutet för hälsa och välfärd (NHS) i Finland.

God sexualundervisning, fyllig statistik och rådgivande samtal. Det är några av de faktorer som gett Finland de lägsta aborttalen i Norden, menar en professor vid Institutet för hälsa och välfärd (NHS) i Helsingfors.

I fjol gjordes färre aborter i Finland än någonsin tidigare under 2000-talet, uppger NHS. Aborterna minskade med 5,7 procent från året innan, till 10 060. Särskilt unga kvinnor under 20 år gjorde färre aborter än tidigare.
De finska aborttalen är lägst inom Norden, där Sverige ligger i topp.
– Tidigare trodde man att den främsta orsaken till de låga aborttalen här var en striktare abortlag. Men Island, som har samma lagstiftning, är nu uppe i samma nivåer som Norge och Danmark, så det kan inte enbart bero på det, säger forskningsprofessor Mika Gissler.

I Finland är abort i praktiken tillgängligt upp till vecka 12, och tillstånd ges fram till 20:e veckan om kvinnan är under 17 år eller om det finns risk för kvinnans fysiska hälsa.
– Den lagstiftning vi har tolkas mycket liberalt, så om kvinnan vill ha abort så får hon det. Och vi har samma sexualundervisning och tillgång till preventivmedel som till exempel i Sverige, säger Mika Gissler.

Vad han däremot lyfter fram som betydelsefullt är att läkaren alltid samtalar med kvinnan om abortbeslutet och om framtida prevention.
– Om en kvinna kommer och önskar abort, så diskuterar hon med läkaren och har sedan en vecka på sig innan hon kan göra aborten. Om hon sedan har samma åsikt som förut så gör hon abort, och så diskuterar man hur man ska göra med prevention, säger Mika Gissler, och tillägger att det inte finns några entydiga studier om vilken påverkan som läkarsamtalen har på beslutet att gå vidare med aborten.

Finlands detaljerade statistik om abort är också ett gott stöd för både forksning och det förebyggande arbetet, enligt Mika Gissler.
– Vi har till exempel gjort många studier om varför allt fler kvinnor gör en andra eller tredje abort, och har då funnit att det gäller vissa årskullar som har haft en sämre sexualupplysning i skolan, säger han.
– Det kan vi ju inte göra något åt nu, men då vet vi att alla måste få åtminstone en miniminivå av sexualundervisning. När vi har haft möjlighet att se noggrant på tonårsaborterna har vi också kunnat se på sambandet mellan höga aborttal och en sämre sexualundervisning.

I Sverige har Socialstyrelsen tillfälligt stoppat insamlandet av den abortstatistik som finns, och som är betydligt mer detaljfattig än den finska. Ansvariga inom Socialstyrelsen tror dessutom att statistiken i framtiden kommer att bygga på ännu mer summariska uppgifter om de kvinnor som gör abort, trots att forskare inom kvinnohälsa önskar en större fördjupning.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS