Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

S-topp trotsade partiets avrådan – deltog i möte med Hamasledare

Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) valde att medverka i en palestinsk konferens i Malmö där en ledare för terrorgruppen Hamas var arrangör. Detta trots avrådan från S och att andra politiker hoppade av.

Många är starkt kritiska mot El-Hajs agerande och S avser nu att kalla sin ledamot till samtal i ärendet.

Nyheter · Publicerad 16:00, 29 maj 2023

I lördags arrangerade European Palestinians Conference en Palestinakonferens i Malmö som, enligt medieuppgifter, kritiserats från såväl israeliskt som palestinskt håll. Sex riksdagsledamöter från S, MP och V var tänkta att medverka, men när det uppdagats att arrangemangets ordförande Amin Abu Rashid pekats ut som ledare för Hamas hoppade alla utom en av med kort varsel, uppger Aftonbladet.

Den internationella judiska organisationen Simon Wiesen­thal Center, som under flera år uppmärksammat antisemitism i Malmö, ser en tydlig koppling mellan Malmökonferensens arrangörer och hatiska krafter som vill förgöra Israel.

”Flera källor – inklusive PLO – bekräftar att det inte finns några tvivel angående konferensarran­görernas trohet mot Hamas och Muslimska brödraskapets agenda”, skriver den judiska organisationen på sin hemsida.

Ändå valde en av de sex riksdagsledamöterna, Jamal El-Haj (S), att trotsa sitt partis avrådan genom att delta. Nu uppger S riksdagsgrupp att man avser kalla El-Haj till samtal.

– Avrådan har gällt alla, även honom. Han var där på eget bevåg och har gjort det mot avrådan, säger Socialdemokraternas presstjänst till Aftonbladet.

Jerusalem Post uppger att Amin Abu Rashid, som är nederländsk medborgare, är medlem i Hamas och ägnar sig åt att bidra till finansiering av terrorism mot Israel. Bilder på sociala medier visar hur S-riksdagsledamoten El-Haj satt på samma bänkrad som Abu Rashid samt att de båda kramade om varandra.

Många debattörer sågar Jamal El-Hajs agerande.

”Riksdagsledamot Jamal El-Haj (S) vet mycket väl om att organisatören Amin Abu Rashid är kopplad till Hamas. Det struntar han tydligen i”, skriver terrorforskaren Magnus Ranstorp på Twitter.

”Drömmen om terrorism som politisk metod är ganska ovärdigt en svensk riksdagsledamot … dags för S att agera med kraft”, anser riksdagsledamoten Jan Ericson (M) i en tweet.

Daniel Schatz, doktor i statsvetenskap, påpekar att El-Haj, som suppleant i utrikesutskottet, har tillgång till känslig information om svensk utrikes- och säkerhetspolitik.

”Det ligger ett tungt ansvar på S att agera. Det är ytterst en fråga om Sveriges säkerhet”, skriver Schatz på Twitter.

Världen idag har varit i kontakt med Jamal El-Haj, som hänvisar till en text på sin Facebooksida där han skriver att det var ”en självklarhet” att närvara trots sitt partis avrådan.

”Jag älskar verkligen mitt parti, men jag älskar även min mamma. Under konferensen uttryckte jag i ett tal: Den här konferensen handlar om min mammas rätt att få återvända till sitt hem i Palestina. Det finns inget i världen som kan få mig att avstå från en sådan dröm”, skriver El-Haj bland annat.

När Jamal El-Haj 2018 valdes in i riksdagen berättade Världen idag att han uttryckt att Israel skulle vara en ”apartheidstat” som bedriver ”etnisk rensning”, uttalanden som väckte stark kritik.

Det ligger ett tungt ansvar på S att agera.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00