Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Socialdemokraternas partistyrelse, som bland annat består av partisekreteraren Lena Rådström Baastad, partiordförande Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson, vill att styrelsen får mer ansvar för kyrkopolitiken. Foto: Jessica Gow/TT

S partistyrelse vill fortsätta styra över Svenska kyrkan

Banden mellan S och Svenska kyrkan ska inte luckras upp. Det slår Socialdemokraternas partistyrelse fast och avfärdar de motioner som föreslår att partiet lämnar kyrkopolitiken.

”Partistyrelsen ser inga skäl att nu ompröva dessa beslut”, uppger man och föreslår samtidigt att partistyrelsen får ökat ansvar för kyrkopolitiken.

Nyheter · Publicerad 13:29, 27 sep 2021

Enligt handlingarna till Socialdemokraternas partikongress som äger rum den 3–7 november finns det två motioner som föreslår att partiet ska ”upphöra med sitt engagemang i Svenska kyrkan och stryka allt om Svenska kyrkan i stadgarna”.

En av de motioner som lämnats in hänvisar till att partiet som helhet i dag ansvarar för kyrkopolitiken, även om man valt att lämna Svenska kyrkan.

”Vill man ta på sig uppdrag i partiets organisation är man stadgebunden vid att samordna politisk verksamhet i en organisation som man faktiskt tagit avstånd ifrån”, skriver Joakim Truedsson i arbetarekommunen i Katrineholm.

”Dragit till sin yttersta spets kan alltså en person som vägrar att befatta sig med Svenska kyrkans verksamhet, av vilket skäl det än månde vara, inte ta på sig uppdrag i det socialdemokratiska partiet”.

En enskild motion från Malmö föreslår att bara de socialdemokratiska partimedlemmar som är med i Svenska kyrkan ska ha inflytande över kyrkopolitiken.

”Vi socialdemokrater är med rätta stolta över den roll vi spelade och spelar i att bygga demokratin i vårt land, och vår kyrkopolitiska struktur, där vi inte skiljer nomineringsgruppen och partiet, urholkar Svenska kyrkans demokrati och borde vara under vår värdighet,” skriver Mats Tängermark från Triangelns S-förening.

Argumentet biter dock inte på partistyrelsen, som menar att förslaget ”strider mot partistadgan eftersom vi i demokratisk ordning väljer våra företrädare bland partiets medlemmar och det är partiet som fattar beslut om politiken”.

Partistyrelse ger alltså inte bifall till motionerna och motiverar detta med att partikongresserna 2009, 2013 och 2017 ”med stor majoritet” beslutade att partiet även i fortsättningen skulle engagera sig i styret av Svenska kyrkan.

”Partistyrelsen ser inga skäl att nu ompröva dessa beslut”, fastslår man.

Dagens stadgar säger, under rubriken ”Partiets uppgift”, att partiet ansvarar för ”samordning av socialdemokratins politiska arbete i kommuner och landsting samt inom Svenska kyrkan”.

Enligt det förslag som partistyrelsen lägger fram för omröstning på kongressen ska detta ansvar framöver endast åligga partistyrelsen, och alltså inte hela partiet. Ingen förklaring ges till förändringen.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier