Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

S-ministern sjöng med elever på kristna skolan

Utbildningsminister Anna Ekström (S) vill helst förbjuda konfessionella friskolor, men på måndagen besökte hon det kristna gymnasiet LM Engströms i Göteborg. – För en sådan här skola skulle det innebära att man får bedriva en skola, men utan de konfessionella inslagen, sade Ekström som hade bjudits in av Sveriges kristna råd (SKR).

Nyheter · Publicerad 08:04, 4 sep 2019

Det är lektion i Religion med bibelkunskap i ett av klassrummen på det anrika kristna gymnasiet i Göteborg. Denna kurs läses av alla elever. Läraren Johannes Hellberg undervisar om skapelsen och i dag har han, förutom sina elever, även utbildningsminister Anna Ekström, biskop Susanne Rappman och SKR:s ordförande, Karin Wiborn, som åhörare.

Efter en stund vandrar besökarna vidare genom korridorerna till musiksalen. Där pågår en körövning och strax inbjuds både ministern och biskopen att ställa sig och sjunga med i Stevie Wonders ”Isn't she lovely”.

Studiebesöket avslutas i skolans bibliotek.

Anledningen till ministerns besök är Socialdemokraternas vallöfte förra året att förbjuda konfessionella friskolor. SKR har engagerat sig i frågan och bjudit in henne.

– Nu har vi ju inte fått gehör för vår linje och kommer heller inte att driva det under den här mandatperioden, säger ministern till Världen idag under besöket.

I stället arbetar regeringen med en utredning om konfessionella friskolor, som ska lämna förslag på den förändring av lagstiftningen som behövs för att kunna införa ett stopp för nyetableringar. Det är ett resultat av en överenskommelse med Liberalerna och Centerpartiet i Januariavtalet.

Men om Socialdemokraternas linje skulle drivas igenom i framtiden skulle de nuvarande friskolorna inte få fortsätta med sina konfessionella inslag.

– Jag ser inte det som en särskilt dramatisk fråga, säger Anna Ekström.

– Förslaget från Socialdemokraterna handlar inte om att stänga ner vissa skolor, utan om att skolorna får anpassa sig till den lagstiftning som vi hade velat se.

Men de konfessionella inslagen är ju frivilliga, skulle inte detta kunna tillföra något bra till ett demokratiskt samhälle?

– Jag har ingenting alls emot att elever själva tar initiativ till religiösa samlingar, eller för den delen ateistiska. Det jag har problem med är när det sker inom skolans ram. Jag tror att särskilt småbarn har väldigt svårt att se skillnad mellan det som är frivilligt, och inte frivilligt när det är samma skola och samma personal som genomför de olika aktiviteterna.

Jan Björklund har erkänt att anledningen till att Liberalerna vill ha etableringsstopp för konfessionella skolor är problem med islamistiska skolor. Hur ser ni på detta?

– Det får stå för Jan Björklund. Min och Socialdemokraternas inställning har varit att vi inte vill se konfessionella inslag inom skolans ram.

Behövs ett förbud? Räcker det inte att Skolinspektionen håller koll på att lagen följs?

– Det vi har identifierat från regeringens sida är att lagen behöver ses över och det görs inom den här utredningen.

Ni hänvisar ofta till risk för segregation, men i de kristna friskolorna är ju andelen elever med utländsk bakgrund större än riksgenomsnittet för kommunala skolor.

– Det beror på vad man menar med segregation. Jag är orolig för en utveckling där barn från olika religiösa bakgrunder, etnicitet eller vad det nu kan vara, delas upp på olika skolor. Jag vill ju att skolan ska vara en mötesplats.

Men SKR:s ordförande, Karin Wiborn, ifrågasätter ministerns segregationsargument. Innan måndagens rundvandring på skolan hade hon fört ett samtal med Anna Ekström, biskop Rappman och LM Engströms rektor, Fredrik Sidenvall.

– De konfessionella skolorna är en sådan liten del av friskolorna överlag, 70 stycken. Jag tror inte att de är boven i det segregerade skolsystemet. Där höll Anna Ekström med om att det finns andra typer av skolor som orsakar det också, säger Wiborn.

Hon är nöjd med studiebesöket och hoppas att det ska leda till att konfessionella friskolor inte diskrimineras. Om vi ska ha friskolor i Sverige så ska vi också ha möjlighet att ha friskolor med religiös hemvist, menar hon.

SKR har tidigare även haft samtal i frågan med Stefan Löfven och kulturminister Amanda Lind.

– Vi hoppas att påverkansarbetet ska göra att vi får en lagstiftning som är öppen för religionen i samhället. Jag ser det som väldigt farligt om man skjuter undan religion från ljuset och gör det till något otillåtet. Då finns risken för konstiga avarter, säger Karin Wiborn.

Min och Socialdemo- kraternas inställning har varit att vi inte vill se konfessionella inslag inom skolans ram.

Har högersidan vunnit?

Israelkommentar Ett intressant, men tvetydigt, fenomen har utspelat sig inom israelisk politik de senaste åren. Detta kan bäst illustreras med hjälp av uttalanden...

Hur ska man se på månggifte?

Mot väggen Månggifte. Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...

Ondskan i Sverige har sitt ursprung i synden

Ledare Vi förfasas över den senaste veckans rapportering om ”förnedringsrån”. Ondskan har nått nivåer vi tidigare knappast skådat i vårt moderna Sverige....

”Gud leder våra steg när vi söker honom”

Missionsglimten Jag har nu kommit tillbaka till huvudstaden efter att ha varit i en annan del av landet. Det var en fantastisk resa där Gud beskyddade oss och ledde...

Att föra dialog med israeler är en livsfara för palestinier

Israelkommentar När USA:s president Donald Trump presenterade sin fredsplan för en lösning på konflikten mellan Israel och palestinierna den 28 januari, dröjde det...

Hur ska man se på månggifte?

Mot väggen Månggifte. Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...

”Gud leder våra steg när vi söker honom”

Missionsglimten Jag har nu kommit tillbaka till huvudstaden efter att ha varit i en annan del av landet. Det var en fantastisk resa där Gud beskyddade oss och ledde...

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...