Den som har varit ledare inom exempelvis en scoutverksamhet vet att man fyller i streck på en närvarolista för att få ekonomiskt stöd via studieförbund och att det skulle vara lätt att fylla i fler streck än antalet närvarande barn. I slutet av augusti avslöjade TV4 att detta system missbrukats i stor utsträckning av aktörer kring Järvafältet. Genom att bland annat söka pengar för kurser som inte ägde rum och lämna närvarouppgifter om deltagare som inte fanns hade aktörerna fuskat sig till mångmiljonbelopp från skattebetalarna.
Uppgifterna byggde på en omfattande rapport som studieförbundet Studiefrämjandet hade gjort efter att ha fått tips om att det förekom fusk.
Under året har det samtidigt kommit kritik mot det muslimska studieförbundet Ibn Rushd som har förmedlat skattepengar till medlemsföreningar som bjudit in föreläsare kända för antisemitism och kvinnohat.
En politiker som har engagerat sig i frågan är riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD). Den 23 oktober berättade Världen idag att han begärt en debatt med utbildningsminister Anna Ekström (S) för att få veta vad regeringen tänker göra för att motverka fusket. I torsdags ägde debatten rum i riksdagen.
– Att bidragssystemet utnyttjas felaktigt och leder till att skattemedel går till annat än de är avsedda för kommer inte att accepteras, sade Anna Ekström.
Hon påpekade därefter att regeringen år 2018 tillsatte en utredning som fick i uppdrag att se över demokrativillkoren i den statliga bidragsgivningen till civilsamhället och att Folkbildningsrådet nu bedriver ”ett omfattande arbete för att kartlägga det fusk som upptäckts”.
Mikael Oscarsson var inte särskilt nöjd med det svaret, utan menar att det är problematiskt att just Folkbildningsrådet ska granska studieförbunden.
– Det som är bärande i kritiken från mig och från Riksrevisionen är avsaknaden av extern kontroll, sade han och påpekade att Folkbildningsrådets medlemmar och huvudmän bland annat utgörs av studieförbunden.
– Som det är nu är lika märkligt som att säga att man skulle ha självkontroll när det gäller fortkörning, sade Oscarsson.
Enligt KD-politikern behöver regeringen själv vidta kraftiga åtgärder för att ta reda på hur omfattande fusket är. Utbildningsministern påpekade gång på gång att de pengar som avsätts till folkbildning ska gå till folkbildning.
– Men vi ska också ha en stor respekt för en princip som knäsattes redan under folkhemmets uppbyggnad – jag tror att det var 1944 – när det uttalades att folkbildningen skulle vara fri och frivillig, sade hon.
Mikael Oscarsson påpekade att samhället har förändrats mycket sedan 40-talet och verkade mena att vi inte kan låta tillit gå före bekämpande av fusk och islamism.
– Som [terrorforskaren] Magnus Ranstorp och andra har påpekat blir detta i förlängningen en penningautomat som möjliggör ett gödande av extremism och islamism, sade han.