Jag längtar efter din frälsning, Herre, din undervisning är min glädje.
Psaltaren 119:174

Världen idag

S-inlägg med kritik mot språktest försvann

När alliansregeringen 2008 ville ställa ökade krav för anhöriginvandring anklagades den av Morgan Johansson (S) för att ”spela det främlingsfientliga kortet”. Krav på språktest brännmärkte han i samma blogginlägg som ”magnet för främlingsfientliga väljare”.

Nu, när justitieministerns egna utredare vill skärpa kraven ytterligare, har inlägget tagits bort.

Nyheter · Publicerad 21:00, 19 jan 2021

Det är Alice Teodorescu Måwe som skriver om det försvunna blogginlägget i en ledare i tidskriften Bulletin.

Hon hänvisar till ett arkiv på webbplatsen Internet Archive, där man kan finna kopior av olika webbplatser från 1996 och framåt. Så även för ”Frihet och jämlikhet”, den blogg som nuvarande justitieminister Morgan Johansson påbörjade 2007 och slutade uppdatera 2015.

”Där, under februari år 2008, hittar du inlägget med rubriken 'Reinfeldt spelar det främlingsfientliga kortet' som mystiskt 'försvunnit' någon gång efter maj år 2020”, skriver Alice Teodorescu Måwe.

I inlägget kommenterar Morgan Johansson förslaget från Fredrik Reinfeldts regering om att införa ett försörjningskrav för den som vill ta anhöriga från utlandet till Sverige.

”Pressad av låga opinionssiffror, ser Reinfeldt ingen annan utväg än att spela det främlingsfientliga kortet,” skriver han, och beskriver förslaget som ett populistiskt utspel för att ta väljare från Sverigedemokraterna.

Han hänvisar även till Liberalernas förslag om språkkrav för medborgarskap 2002, vilket han kallar ”en magnet för främlingsfientliga”.

Bulletin påpekar i sin ledartext att liknande förslag nu kommer från regeringens egen utredning. Migrationskommittén har föreslagit både att kunskap i svenska blir ett krav för permanent uppehållstillstånd, och att försörjningskraven vid anhöriginvandring skärps ytterligare.

”Morgan Johansson nöjer sig inte enbart med att misstänkliggöra, brunsmeta och brännmärka sina politiska motståndare, för att därefter själv ändra uppfattning utan att redogöra för varför det som nyss var förkastligt plötsligt är legitimt”, kommenterar Alice Teodorescu Måwe.

”När han väl har ändrat uppfattning så försöker han alltså också dölja spåren efter sin åsiktsförändring. Det är ovärdigt en förtroendevald att agera på detta vis. Att vederbörande därtill är landets justitieminister gör det hela än värre.”

Morgan Johansson säger genom sin pressekreterare till Världen idag att han avböjer att kommentera ledaren i Bulletin.

När han väl har ändrat uppfattning så försöker han alltså också dölja spåren efter sin åsiktsförändring.

Biverkningar av mindfulness en viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Religionsfrihet nämndes inte i utrikesdeklarationen

Utrikespolitik. För första gången på flera år nämns inte frågan om religionsfrihet eller religiösa minoriteter i... onsdag 24/2 17:00

Linde pressades om bistånd till Islamic Relief

Utrikespolitik. Iran, Turkiet, svenskt bistånd och ett eventuellt svenskt Natomedlemskap var några av de många... onsdag 24/2 16:50

Framgång är inte mätbara resultat, utan äkthet och trohet inför Gud.

Inför söndag 1 Mos 32:22–31 Det blir ingen vändning utan omvändelse. Det blir ingen förändring i samma gamla... torsdag 25/2 00:00

Hur kan vi hjälpa vår son som har ångest?

Familjefrågan. Vår son som är 25 år har mycket ångest. Under mellanstadiet och högstadiet blev han mobbad. Han bor...
Följ Världen idag i sociala medier