Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Ryssland backar upp kritiken om jäv mot Europadomstolen

Nyligen avslöjade en rapport från European centre for law and justice (ECLJ) kopplingar mellan domare i Europadomstolen och lobbygrupper som arbetar för liberala abortlagar. Nu har Ryssland i ett officiellt uttalande lyft fram rapportens slutsatser och vill se ändringar.

Nyheter · Publicerad 14:08, 15 maj 2020

ECLJ kunde, som Världen idag tidigare har berättat, i sin rapport visa att många av domarna inom Europadomstolen har band till lobbygrupper.

Domstolen nekade nyligen barnmorskorna i det svenska samvetsfrihetsmålet prövning och en svensk domare mevderkade vid beslutet, något som väckt kritik.

Flera av domarna i denna instans, som alltså spelar en avgörande roll när det gäller prejudikat i centrala frågor för europeiska länder, hade inte minst nära band till ”Open Society Foundation”.

Det är en global påverkansaktör som finansieras av miljardären George Soros och som har liberala abortlagar som en prioriterad fråga på sin agenda.

”Situationen är allvarlig eftersom man kan ifrågasätta domstolens oberoende och domarnas opartiskhet”, skrev ECLJ och efter rapporten har över 20 000 personer skrivit under en namninsamling med krav på förändring.

Nu kommer dessutom de misstänkta jävsförhållandena upp på en högre politisk nivå sedan Rysslands utrikesministerium belyst rapporten i en officiell skrivelse.

”Vi anser att våra kollegor från Europarådet och organisationens medlemsländer borde uppmärksamma denna rapport”, skriver man och framhåller vikten av en icke-politiserad domstol.

Ryssland anser att de aspekter som ECLJ lyfter upp ”direkt påverkar kvaliteten, oberoendet och rättvisan i domstolens beslut”.

Även om Ryssland själva inte sällan kritiseras för demokratibrister, går det inte att bortse från att landets åsikter väger tungt internationellt.

Frågan om risken för jäv i Europadomstolen kommer dessutom att behandlas av Europarådets parlamentariska församling som utser domarna till Europadomstolen, detta sedan ECLJ lämnat en begäran om att frågan ska tas upp på rådets dagordning.

Sedan tidigare har det också aviserats att undersökningar och utfrågningar av representanter för Europadomstolen ska hållas framöver med anledning av jävskritiken.

Ett folk som bejakar kallelsen att både synas och höras.

Ledarkrönika ”Vi för vår del kan inte hålla tyst med vad vi har sett och hört” (Apg 4:20). De här orden – Petrus... torsdag 26/11 00:00

Vi kan vara stolta över dem som gått före oss i tron.

Inför söndag Ps 24 ”Gör porten hög, gör dörren bred …” Så sjunger vi i adventspsalmen 107 i svenska psamboken.... fredag 27/11 00:00

Äldre coronasjuka fick inte träffa läkare – ”vårdskandal”

Coronapandemin. Många äldre på äldreboenden som drabbats av covid-19 har under pandemin inte fått någon individuell... torsdag 26/11 12:00

Många tror att problemet fortfarande stavas Israel

Israelkrönika I lördags lade den i nuläget mest kände sångaren i Egypten, Mohamed Ramadan, ut en bild på...