Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Ryska statsmedier censureras i EU – flera experter kritiska

EU har beslutat att blockera ryska statliga medier inom unionen. Det är ett beslut som sågas på flera håll.

– Sanningen kommer inte vinna genom en kapprustning i blockeringar och censur, det är vansinnigt, säger Jon Karlung, vd för internetleverantören Bahnhof.

Nyheter · Publicerad 11:00, 15 mar 2022

Sju procent av svenskarna brukar ta del av de statliga ryska nyhetskällorna RT, tidigare Rus­sian Today, och Sputnik News, uppger Forskning & Framsteg. Försöker man gå in på någon av deras hemsidor från Sverige är det dock svårt att lyckas. Anledningen är att EU har beslutat att ryska statsmedier ska blockeras i unionen.

Flera röster är kritiska till beslutet eftersom de anser att åtgärden är kontraproduktiv och skadlig för yttrandefriheten. En av dem är Bahnhofs vd Jon Karlung

– Rent spontant skär det i kroppen när man hör att det ska införas filtrering och blockering, det är vi emot. Det betyder inte att vi tycker att det är bra med rysk desinformation och propaganda, men det riskerar att bli kontraproduktivt, säger han till Dagens Nyheter.

Människor bör tillåtas att söka information och lära sig källkritik, anser Jon Karlung.

– Sanningen kommer inte vinna genom en kapprustning i blocke­ringar och censur, det är vansinnigt, säger han.

Även Charlotte Wagnsson, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, menar att censur av rysk tv är en anmärkningsvärd åtgärd.

– Man kan verkligen diskutera om det är en vettig åtgärd, dels för att Ryssland kan ta det till intäkt för att stänga ned mediekanaler, dels för att man kan ha en principiell diskussion om hur frikostig man ska vara med att ta till censurvapnet, säger hon till Forskning & Framsteg.

Mårten Schultz, professor i civilrätt, är även han kritisk till EU:s beslut om censur.

”De flesta svenskar – så även jag – känner väldigt starkt för Ukraina. Det kan uppfattas som osmakligt att över huvud taget ifrågasätta åtgärder som vidtas för att slå mot ryska intressen. Men i botten handlar det om mänskliga fri- och rättigheter och hur man ska se på dessa i en tid av krig”, skriver han i en kommentar i Svenska Dagbladet.

Post- och telestyrelsen (PTS) meddelar på sin webbsajt att EU:s förordning om blockering av RT:s och Sputnik News sajter är förenlig med svenska regler och således gäller även här. Mårten Schultz anser dock att PTS är tystlåtna om hur detta eventuellt harmoniserar med den yttrandefrihet som är befäst i svensk grundlag.

”Regeringen har inte uttalat sig. Det har knappt varit någon debatt om saken. Det förvånar”, skriver Schultz i SvD.

Trots att PTS menar att svenska internetleverantörer nu är tvinga­de att blockera statliga ryska mediesajter kommer Bahnhof inte att ta det steget, uppger DN.

– Vi tänker inte införa några blockeringar, absolut inte. Man måste ha två saker i huvudet, det handlar inte om att gilla desinformation men det måste man komma till rätta med på andra sätt, säger Jon Karlung.

I botten handlar det om mänskliga fri- och rättigheter och hur man ska se på dessa i en tid av krig.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00