Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

Rullstolsburen kvinna ville ha hjälp med ramp – erbjöds dödshjälp

En rullstolsburen arméveteran och paralympiker i Kanada kämpade för att få en ramp till sin rullstol i sitt hem. Då ska en myndighetsanställd ha erbjudit henne dödshjälp. Flera andra personer misstänks ha råkat ut för samma sak.

– Det var verkligen chockerande att få en sådan kommentar, sade kvinnan när hon nyligen talade inför det kanadensiska parlamentet.

Nyheter · Publicerad 07:00, 6 dec 2022

Den kanadensiska militärveteranen Christine Gauthier har länge varit rullstolsburen, efter en olycka vid en militärövning. 2016 deltog hon på Paralympics i kanot, tyngdlyftning och inomhusrodd. Samtidigt har hon i flera års tid kämpat för att få en ramp för sin rullstol installerad i sitt hem.

Men i samband med en diskussion med en anställd vid myndigheten Veteran Affairs Canada, som finns till för att stödja militärveteraner och deras familjer, fick hon ett helt annat förslag.

”Om du är så desperat, så kan vi ge dig medicinsk hjälp att dö”, ska den anställda sagt till henne, något hon nyligen vittnade om inför det kanadensiska parlamentet, enligt Daily Mail.

”Jag kan inte fatta att du vill ... ge mig en injektion för att hjälpa mig att dö, men inte vill ge mig de verktyg jag behöver för att leva”, ska Christine Gautier svarat.

Hennes berättelse i parlamentet kommer kort efter att en minister i Kanada bekräftat att ytterligare fyra, möjligen fem, militärveteraner – däribland en tidigare soldat som lider av posttraumatiskt stressyndrom – ska ha erbjudits aktiv dödshjälp av en anställd inom myndigheten. Den anställda ska nu ha stängts av.

– Jag har upprepade gånger sagt att det här är absolut oacceptabelt, och när vi fick höra talas om det så vidtog vi åtgärder direkt, kommenterade Kanadas premiärminister Justin Trudeau i förra veckan händelserna, uppger Daily Mail.

Medicinsk dödshjälp har varit tillåtet för obotligt sjuka i Kanada sedan 2016. Under 2021 utvidgades lagen till att omfatta även människor som inte står inför en överhängande risk att dö på naturlig väg. Under 2023 ska lagen om dödshjälp utökas ytterligare till att även omfatta människor som lider av psykisk sjukdom.

Kanada har redan en av världens mest tillåtande lagar när det gäller medicinsk dödshjälp, och utökandet under nästa år skapar oro hos många.

Trudo Lemmens, professor i hälsolagar vid Torontos universitet, har till Daily Mail sagt att han är rädd att sårbara patienter som lider av psykisk sjukdom ska bli övertygade om att döden är den enda vägen ut. Enligt tidningen har människor i Kanada redan erbjudits dödshjälp för exempelvis diabetes och hemlöshet.

– Tänk dig ... du har en person som lider av svår depression som söker hjälp från en terapeut och blir erbjuden lösningen att dö, säger Trudo Lemmens till sajten.

Under fjolåret fick fler än 10 000 människor i Kanada medicinsk assisterad dödshjälp, motsvarande nästan 1 av 30 dödsfall i landet.

Jag kan inte fatta att du vill ... ge mig en injektion för att hjälpa mig att dö, men inte vill ge mig de verktyg jag behöver för att leva.

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00