Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Röster höjs för att införa hädelselagar

Rasmus Paludan säger sig vilja genomföra nya koranbränningar i svenska städer. Flera röster menar att dessa sammankomster bör stoppas, men andra är kritiska till deras resonemang.

– Det är viktigt att slå vakt om möjligheten att utöva kritik emot religioner, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 12:00, 21 apr 2022

Den dansk-svenske politikern Rasmus Paludans planerade demonstrationer i Norrköping, Linköping och Landskrona kunde inte genomföras på grund av upploppen. Däremot lyckades han genomföra långfredagens koranbränning i Örebro.

Paludan uppger nu att han planerar nya koranbränningar på svensk mark.

– Jag kommer att söka tillstånd för nästa vecka, i Landskrona, Linköping, Norrköping, Örebro, Borås och Trollhättan, säger han i en intervju med SVT.

Kommunerna i Norrköping samt Linköping har redan uttalat att de inte vill att Rasmus Paludan kommer på besök.

– Vi har framfört vår ståndpunkt att polismyndigheten under de här omständigheterna inte borde bevilja den här sammankomsten, säger Norrköpings kommundirektör Anna Thörn till SVT Öst.

Och kommundirektören är inte den enda som vill se att polisen säger nej. Efter upploppen menar en del att Rasmus Paludan bör stoppas från att arrangera ytterligare koranbränningar på svensk mark.

Atilla Yoldaş, tidigare reporter och krönikör på Expressen, är aktiv i en digital namninsamling som kräver att bränning av koranen ska vara ett hatbrott. Den mediekände polisen Nadim Ghazale är en annan av dem som anser att koranbränning borde vara förbjudet enligt svensk lag.

”Att tillstånd ges och att brännandet av koranen inte är ett självklart hatbrott påvisar hur långt den svenska lagstiftningen har kvar för att skydda vissa utsatta folkgrupper”, skriver Ghazale i en debattartikel i Expressen.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke menar dock att det inte är oproblematiskt att förbjuda koranbränningar. I en intervju med Världen idag påminner han om att bokbål förekommit nu och då under historiens gång.

– Men även om det inte är ovanligt är det, enligt min uppfattning, ett oartikulerat, oförskämt och kränkande sätt att utöva religionskritik, säger han.

Nils Funcke betonar samtidigt att personliga åsikter och känslor är en sak medan rätten till yttrandefrihet är något annat.

– Det är viktigt att slå vakt om möjligheten att utöva kritik emot religioner. Jag tycker det ryms i en samhällsdebatt att man får göra karikatyr eller parodi av sådant som ett samfund håller heligt. Jag har svårt att se att man ska börja straffbelägga den som bränner en bok, säger han.

Om någon däremot bränner koranen och samtidigt håller ett tal som utsätter muslimer för missaktning kan detta sammantaget utgöra en straffbar gärning. Detsamma gäller om någon ger sig på till exempel en skapare av ett konstverk, menar han.

– Då har man gått över gränsen för vad som är religionskritik som jag ser på det.

Polismyndigheten tar beslut om var och hur Rasmus Paludan samt andra arrangörer tillåts arrangera sammankomster.

– Det är en grannlaga uppgift för polisen. Demonstrationsrätten finns i grundlagen och måste naturligtvis upprätthållas, säger Nils Funcke.

Jag har svårt att se att man ska börja straffbelägga den som bränner en bok.

En sund familjepolitik ger styrka åt samhällsbygget

Ledare Det är tyst om familjen i valrörelsen. Samtliga riksdagspartier står i princip bakom uppfattningen... onsdag 10/8 00:20

Studie: Fem barn föddes levande efter abort

Minnesota. Fem foster föddes levande efter en abort i Minnesota förra året. Det slår en rapport från... onsdag 10/8 21:00

L: Inför förskoletvång för barn med dålig svenska

Barnomsorg. Liberalerna (L) vill införa förskoleplikt för barn som ligger efter med svenskan. I valmanifestet... onsdag 10/8 17:00

En anpassning till samtiden drar inte fler till kristen tro

Ledare Sommaren går in för landning och semesterfirare återvänder hem. Skolor och arbetsplatser förbereder... tisdag 9/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier