Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Rosor till polisen efter Paludan-nej ifrågasätts

Polisen sade nej till Rasmus Paludan förfrågan om att demonstrera i Borås, något som belönades med rosor från boende i området. Kritiker anser nu att polisen låtit muslimer styra vilka som får demonstrera.

”Polisen bestraffas med stenkastning när den går emot islamisterna, men belönas med rosor när den nu agerar i enlighet med deras önskemål”, skriver en jurist.

Nyheter · Publicerad 07:00, 26 apr 2022

Den högerextrema politikern Rasmus Paludans tillståndsansökan för demonstration och koranbränning i Borås avslogs av polisen. Detta mot bakgrund av upploppen som ägt rum i andra städer.

– Rasmus Paludan har en retorik som går ut på att skapa oordning och kaos, sade Emelie Kullmyr, kommenderingschef i polisregion Väst, i ett pressmeddelande.

Trots nekat polistillstånd för demonstrationen hade Paludan aviserat att han skulle dyka upp i Borås. Lördagsförmiddagen på Norrby torg innebar spänd väntan på om han skulle dyka upp eller ej.

Men dansk-svensken lyste med sin frånvaro. I stället ägnade människor sig åt gemenskap i vårsolen. Några personer valde att pynta polisbilar med rosor. Samtidigt fanns en mindre grupp maskerade yngre män med ett antal gatstenar inom räckhåll, rapporterar Borås Tidning.

En muslimsk kvinna som var på plats uttryckte stöd för männen med gatstenarna.

– Om polisen inte kan skydda oss och lämnar honom att bränna koranen ska killarna skydda oss, sade hon till Borås Tidning.

Många röster i sociala medier har reagerat negativt på rosorna på polisbilarna. En person anser att det handlade om ett firande av ”att yttrandefriheten slutade gälla på grund av att hundratals muslimska terrorister attackerade polisen”.

”Om Paludan hade dykt upp ändå, hade rosorna till polisen då ersatts med stenar i stället?” frågar sig en annan.

”Polisen bestraffas med stenkastning när den går emot islamisterna, men belönas med rosor när den nu agerar i enlighet med deras önskemål”, skriver juristen och författaren Carl-Magnus Uggla.

Andra uttrycker mer generell kritik mot att polisen inte gav tillstånd till demonstrationen.

”Om koranbränning leder till ett sådant våld och hat betyder det bara att samhället aldrig får backa. När grundlagens rättigheter hotas av våldsbejakande extremister och mobbar, som nära nog dödade poliser, så är det sista vi ska göra att vika ner oss. Vad kommer våldsverkarna att kräva i morgon?” skriver Ann Charlott Altstadt i en krönika på webbsajten Bulletin.

”Problemet är inte en dansk som bränner en bok, problemet är att det finns tusentals som är redo att ta till extremt våld vid minsta provokation”, skriver debattören Ivar Arpi på Twitter.

Under måndagen uppgav TT att Rasmus Paludan överklagat beslutet om att inte ge honom tillstånd att demonstrera. Om polisen står fast vid sitt beslut går ärendet vidare till förvaltningsrätten.

Abortfrågan handlar om ofödda barns rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Hotspot om elkrisen blev viralt

TV. Världen idags tv-program Hotspot har blivit viralt efter att avsnittet om en systemhotande elkris... tisdag 28/6 15:00

Undersökning: Få politiker bor i utsatta områden

Förorten. Av de politiker som kandiderar till höstens val är det få som bor i landets mest socioekonomiskt... tisdag 28/6 12:00

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Senaste nytt

    Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

    Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

    Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

    Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
    Följ Världen idag i sociala medier