Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

I kommentarsfälten på Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfvens Facebooksidor likställs religion med indoktrinering och religionsfrihet med att slippa religion. Foto: Henrik Montgomery/TT

Religionshat sprids på Löfvens Facebook-sida

När Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven (S) på sociala medier menar att alla konfessionella friskolor ska förbjudas, fylls kommentarsfälten med mer eller mindre aggressiva utfall mot tro och troende. ”Barnen är indoktrinerade redan från födseln i de flesta religioner”, skriver en person.

Nyheter · Publicerad 08:00, 15 jan 2020

Med anledning av den statliga utredning om konfessionalitet i skolan som nyligen presenterades, gör nu även Stefan Löfven ett utspel i frågan. På Facebook menar statsministern att ett etableringsstopp av dessa skolor är ett ”steg i rätt riktning”.

”Det är ingen hemlighet att vi social­demokrater ville gå längre och förbjuda religiösa friskolor helt”, skriver Löfven.

I kommentarerna under inlägget kan man läsa att religion ska vara något ”privat” och endast tillåtet att utöva på fritiden, enbart i hemmet eller i en religiös byggnad.

”Livsåskådningar sköter man på sin fritid”, skriver en person.

Tro ska heller inte få märkas i arbetslivet, tycker en annan.

Konfessionella skolor beskrivs som ett ”elände” och religion som orsaken till världens alla krig. En person menar att religionsfrihet bör tolkas främst som ”frihet från religion”.

Liknande tongångar är det i kommentarsfältet på Social­demo­kraternas Facebooksida.

”Du får indoktrinera dina barn på fritiden”, står det i en kommentar.

”Tro får man göra på fritiden. Eller helst inte alls”, menar en annan person.

”Barnen måste lära sig att tänka etiskt och inte att bli pådyvlade en otrolig gubbe som inte finns”, tycker en tredje.

Religion berskrivs som ”villfarelse” eller ”indoktrinering” och någon hävdar att själva definitionen av religionsfrihet är att man bara har rätt att utöva religion i hemmet.

Ett fåtal kommentatorer påpekar de konfessionella skolornas goda resultat och lyfter fram den utsatthet troende elever möter i den kommunala skolan.

”Forskaravhandlingarna som undersökt hur sekulära skolor behandlar religion har kommit fram till att religion tenderar att förlöjligas i utbildningen, och att det finns en ateistisk norm, det vill säga den är inte neutral”, skriver en person.

Jacob Rudenstrand på Svenska evange­liska alliansen är kritisk till Löfvens utspel.

”Detta skapar inte ett starkare samhälle utan odlar bara större misstänksamhet mot religiösa minoriteter”, skriver han på Facebook.

Sveriges kristna råd (SKR) understryker i ett uttalande att Europa­domstolen slagit fast ”att rätten till pluralism inom undervisningen och utbildningen är väsentlig för att bevara det demokratiska samhället samt att sekularism också är en filosofisk/konfessionell övertygelse och därmed inte neutral.”

SKR menar att det är naivt och märkligt att den sekulära inriktningen ”upphöjs till allena saliggörande” och att konfessionella inslag ”misstänkliggörs utan urskiljning”.

Religion är tvärtom en tillgång för samhället, menar man.

Detta skapar inte ett starkare samhälle utan odlar bara större misstänksamhet mot religiösa minoriteter.

Fem råd till oss som inte är ”superevangelister”

Predikningar i katedralen. I dag inleds den långa raden av trefaldighetssöndagar – de landar först några veckor före första... lördag 3/6 00:00

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10