Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Region Värmland väntade med att anmäla en 30-årings dödsfall till Ivo. Bilden är från Regionens hus i Karlstad. Foto: Janee/Wikipedia/CC BY-SA 3.0

Regionen startade utredning om dödsfall efter rapportering i lokalpress

Pontus Sevius dog efter att han fått fel vaccin mot covid-19, men det dröjde 15 månader innan Region Värmland gjorde en lex Maria-anmälan. Anmälan gjordes efter att Nya Wermlands-Tidningen rapporterat om saken.

Nyheter · Publicerad 07:00, 26 maj 2023

Det var först efter att Nya Wermlands-Tidningen börjat ställa frågor om Pontus Sevius död som Region Värmland startade en internutredning. Ingen i regionens ledning ska då ha känt till omständigheterna kring dödsfallet eller att han fått Modernas vaccin Spikevax mot covid-19, i strid med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Efter internutredningen medgav regionen för tidningen att fel hade begåtts. Vid tidpunkten för Pontus vaccination fanns det tydliga riktlinjer i den värmländska vården om att vaccinet inte skulle ges till någon i hans åldersgrupp.

Den 12 december tog regionen beslut om att göra en anmälan enligt lex Maria, men först fem månader senare skickades anmälan, dagen efter att NWT skrivit om dröjsmålet. Regionen uppgav att dröjsmålet berodde på att det fattades delar i utredningen.

Enligt uppgift till Världen idag från enheten för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket finns det tre rapporter om misstänkta dödsfall i åldersgruppen 10–39 år i hela Sverige efter vaccination med Modernas vaccin.

Totalt finns det 52 rapporter om misstänkta dödsfall för detta vaccin i Sverige, fördelat på 12 vuxna (18 t o m 64 år), 39 äldre (65 år och äldre) och en ungdom (12 t o m 17 år).

I Läkemedelsverkets biverkningsdatabas finns det totalt 2 311 allvarliga rapporter på Spikevax (Moderna) för hela landet. Ett av fallen gäller försenad utveckling hos ett nyfött barn som misstänks bero på att mamman vaccinerats under graviditeten.

Det har även kommit in rapporter om misstänkta allvarliga biverkningar och dödsfall för andra vaccin mot covid-19.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00