Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Region byter ut ”kvinna” mot ”alla med livmoderhals”

I den nationella satsningen på att utrota livmoderhalscancer och förmå kvinnor att vaccinera sig mot HPV, har Västra Götalandsregionen bytt ut ordet ”kvinna” mot ”alla med livmoderhals”.

Sjuksköterskan och journalisten Hanne Kjöller anser att ordvalet riskerar att exkludera stora grupper kvinnor med dåliga språkkunskaper.

Nyheter · Publicerad 07:00, 5 jun 2023

Just nu genomförs den nationella kampanjen ”Ta sticket mot HPV”, med målet att utrota livmoderhalscancer. Alla kvinnor födda 1994–1998 erbjuds gratis vaccination mot HPV-viruset.

I en ledartext i Dagens Nyheter uppmärksammar journalisten och sjuksköterskan Hanne Kjöller att Västra Götalandsregionen, till skillnad från de flesta andra regioner, inte vänder sig till kvinnor med kampanjen, utan till ”alla med livmoderhals”.

Hanne Kjöller påpekar att det inte är säkert att ordet ”livmoderhals” är begripligt bland migranter med bristande språkkunskaper och kanske inte ens bland alla infödda svenskar.

”En liten grupp aktivister har direkt eller indirekt fått ängsliga tjänstemän att formulera sig på ett sätt så att stora grupper kvinnor i praktiken exkluderas från erbjudandet om vaccination. Och därmed från möjligheten att bidra till att utrota en cancerform som drabbar kvinnor”, skriver hon.

Kjöller jämför med att Vårdguiden och Försäkringskassan tidigare valt att undvika termerna man och kvinna för att transpersoner inte skulle känna sig exkluderade, även när man informerade om prostatacancer, graviditet, förlossning och amning.

Som exempel på detta länkar Hanne Kjöller till en artikel i Världen idag och citerar Försäkringskassans information om att graviditetspenning kunde utgå ”till en gravid person om hen har ett fysiskt ansträngande arbete eller om det finns risker i arbetsmiljön som gör att hen inte kan arbeta när hen är gravid”.

Det var fånigt formulerat, enligt Kjöller. Men Västra Götalandsregionens nuvarande kampanj mot HPV är av en annan dimension, menar hon:

”Det val Västra Götalandsregionen har gjort är obegripligt, skadligt och kanske, för vissa, till och med dödligt.”

En liten grupp aktivister har direkt eller indirekt fått ängsliga tjänstemän att formulera sig på ett sätt så att stora grupper kvinnor i praktiken exkluderas från erbjudandet om vaccination.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10