Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Regeringsutredning bygger på ifrågasatt transaktivist

I sin utredning om omvändelseterapi har myndigheten, MUCF, i stor utsträckning byggt sina slutsatser på Jack Turban, en psykiater och transdebattör som förespråkar pubertetsblockerare för barn.

Just denna metod valde svenska sjukhus att stoppa förra året efter larmrapporter. Själv har Turban tagit emot tusentals dollar från ett läkemedelsföretag som säljer just pubertetsblockerare.

Nyheter · Publicerad 05:00, 19 jul 2022

Världen idag berättade förra veckan om hbtq-aktivisten Ulrika Westerlund som många år drivit frågan om att kyrkor med ”fel” hbtq-teologi ska förlora ekonomiskt stöd. I dag har hon genom sin myndighetspost makt att påverka i frågan, och driver dessutom en politisk karriär inom MP.

I den rapport Westerlund tagit fram för myndigheten MUCF om så kallad omvändelseterapi hänvisas det till amerikanske Jack Turban inte mindre än åtta gånger och han framställs som en oberoende expert. Men i själva verket är Turban en kontroversiell och kraftigt omstridd person som i USA ofta snarare betraktas som debattör än sakkunnig.

Han tillhör en av dem som mest högljutt förespråkar könsbyte vid upplevd könsdysfori, också för barn, och som återkommande tonar ned riskerna med könsförändrande behandlingar. Han har gett ut flera böcker på temat och är också en välkänd supporter av att använda pubertetsblockerare på barn.

Men den person som MUCF hänvisar till har fått omfattande kritik och har också finansierats av läkemedelsjättar som själva säljer pubertetsblockerare och liknande preparat i stor skala globalt. Bland annat ska Turban ha tagit emot 15 000 dollar från företaget Arbor Pharmaceuticals.

Han beskriver på Twitter puberteten i termer av en sjukdom för barn med upplevd könsdysfori. Till skillnad från flera tunga svenska institutioner förespråkar Turban alltså hormonell och medicinsk behandling av barn som tror sig ha könsdysfori, och han går regelmässigt på sociala medier till attack mot läkare, etiker, journalister och forskare med en annan uppfattning än den han själv har.

Att MUCF upprepade gånger hänvisar till den kontroversielle transdebattören Jack Turban ser inte myndigheten något problem med.

”Rapporten handlar inte om könsbekräftande vård. Turban används som referens i frågor om omvändelseförsök. Även Socialstyrelsen hänvisar till Turban i det sammanhanget”, skriver man i ett mejlsvar till Världen idag.

Huruvida myndigheten känt till att Turban fått ersättning av läkemedelsbolag och att hans forskargärning är kraftigt ifrågasatt svarar inte MUCF på.

Förra året valde Karolinska sjukhuset i Stockholm att stoppa könsförändrande behandling för barn med hänvisning till rapporter om hur flera farit illa.

I Karolinskas nya riktlinjer för vård nämns en lång rad potentiella biverkningar av hormonbehandling av minderåriga, däribland kardiovaskulär sjukdom, benskörhet, infertilitet och cancer. Karolinska uppgav även att behandlingen har låg evidens att nå önskad effekt och att kunskapsläget är osäkert.

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00