Nyheter
Regeringen utser ny ”hbtqi- strategisk” myndighet
I ett pressmeddelande berättar regeringen att Forum för Levande Historia ”ska bli en hbtqi-strategisk myndighet” och öppnar för att myndigheten ska ”inhämta kunskap” från grupper som ”företräder hbtqi-personers rättigheter”. Kritiker anser att högerregeringen nu fortsätter S-regeringens identitetspolitik.
Forum för Levande Historia har ett viktigt uppdrag att stärka människors vilja att verka för alla människors lika värde.
Paulina Brandberg (L), jämställdhetsminister
I vilken utsträckning ska myndigheter försöka påverka människors åsikter och uppfattningar? Debatten har pågått länge och den tidigare S-regeringen fick ofta kritik från högerpolitiker för att offentligt bekostade instanser agerade ideologiskt.
Nu tillkännager högerregeringen att man utser ännu en myndighet, den tolfte, till så kallad ”hbtqi-strategisk myndighet”.
Exakt vad dessa tolv myndigheter gör inom ramen för detta strategiska arbete är inte glasklart. En av myndigheterna, Diskrimineringsombudsmannen, skriver på sin webbplats att man ska ”främja lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck”.
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) är tydlig med att det handlar om att påverka människor.
– Forum för Levande Historia har ett viktigt uppdrag att stärka människors vilja att verka för alla människors lika värde. Det är därför positivt att de nu också får ett tydligare ansvar att arbeta med hbtqi-frågor, säger hon i pressmeddelandet.
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) säger i samma pressmeddelande att hbtqi-personers rättigheter ska genomsyra ”hela regeringens uppdrag”.
Myndigheten ska också ”inhämta kunskap och erfarenhet från andra aktörer som besitter kompetens inom området, exempelvis olika organisationer som företräder hbtqi-personers rättigheter”, skriver regeringen.
En av flera som reagerat på regeringens besked är Josefin Utas, debattör och tidigare Slöseriombudsman. Hon menar i ett Twitterinlägg att alla myndigheter ska stödja mänskliga rättigheter för alla människor.
”Så nu får vi fortsatt vänsterideologi, med konstlade ovanpåprojekt och identitetspolitik, snarare än allmän välfungerande offentlig verksamhet?”, skriver hon.
Regeringens besked väcker många reaktioner i sociala medier. Flera påpekar att alla människors lika rättigheter och värde redan är en del av svensk lag.
”Ni fortsätter verka för särrättigheter åt en speciell grupp på ideologisk grund, inte vetenskaplig. … Lägg ner flosklerna, rensa ut wokevänstern och utför ert uppdrag i medborgarnas tjänst”, skriver en person.
Flera anser dock att det handlar om ett positivt besked vars syfte är lika rättigheter för alla, oavsett vilken grupp i samhället man tillhör.
Men även från det egna regeringsunderlaget kommer kritik.
”Noterar att ingen till vänster kritiserar att regeringen i denna fråga inte håller en armlängds avstånd till kulturen. Varför? Jo, därför att regeringen här springer vänsterns ärenden. Så länge kulturen får i uppdrag att driva vänsterideologi, så gäller inte armlängds avstånd”, menar Pontus Andersson, riksdagsledamot för SD, på Twitter.