”Herre, låt mig förstå att mitt liv har ett slut, att det finns en gräns för mina dagar, så att jag inser hur förgänglig jag är.
Psaltaren 39:5

Världen idag

Regeringen utreder förbud mot ”omvändelseterapi”

Att kartlägga unga hbtq-personers utsatthet för så kallad ”omvändelseterapi” (även kallad ”konverteringsterapi”). Det uppdraget gav regeringen nyligen till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och frågan om förbud mot sådan terapi har länge drivits av Robert Hannah (L).

Nyheter · Publicerad 15:38, 18 aug 2020

Regeringen vill se mer kunskap om unga hbtq-personers utsatthet för så kallad ”omvändelseterapi”, även kallad ”konverteringsterapi”. Därför har man gett Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) i uppdrag att kartlägga ”fenomenet”, som enligt regeringen inte har någon enhetlig definition.

”Omvändelseterapi anses ofta inkludera påtryckningar och tvång för att en person inte längre ska identifiera sig som hbtq-person eller inte ge uttryck för den delen av sin identitet”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

På grund av kopplingen till hedersrelaterat våld och förtryck ska MUCF även beakta den kunskap som finns bland aktörer som arbetar med dessa frågor.

Nyligen krävde flera kända artister i Storbritannien, bland andra Elton John, att landet ska förbjuda ”konverteringsterapi”. Premiärminister Boris Johnson har också lovat att införa ett förbud, något som bland andra Tyskland, Malta och Albanien redan har gjort.

I Sverige har frågan uppmärksammats av flera organisationer, debattörer och politiker, däribland den liberale riksdagsledamoten Robert Hannah, som har drivit frågan om ett förbud sedan han kom in i riksdagen 2014. Han menar att Sveriges lagstiftning ligger efter.

– Min uppfattning är att det behövs ett uttryckligt förbud. Att kartlägga hur det sker och i vilken omfattning är ett viktigt första steg. Baserat på underlaget som tas fram tror jag att vi kommer få med många fler partier på ett förbud, säger han till Göteborgs-Posten.

Hannah kallar omvändelseterapi för ”hedersterror”:

– Det är en form av psykisk terror där man försöker få någon att bli straight, fast det ju inte går.

Därefter säger han att omvändelseterapi ”förekommer en hel del bland vissa frikyrkor, men det är vanligare bland personer med utländsk bakgrund”.

Han ger även exempel på hur denna terapi kan se ut:

– Det kan till exempel handla om att man tar sitt barn till en psykolog eller läkare som ska tala barnet tillrätta. Man kan också låsa in sitt barn tills det lovar att ʼbättra sigʼ. Det förekommer också att man för ut barn till hemländer och gifter bort dem, säger han till tidningen.

Världen idag har varit i kontakt med Robert Hannah för att få en förklaring på hans påstående angående frikyrkor.

Av artikeln kan man få uppfattningen att det är frikyrkor som använder sig av dessa metoder. Menar du det och har du i så fall något belägg för det? Hedersförtryck brukar ju annars kopplas till islam.

– Hedersförtryck finns inom alla religioner. Men är vanligare inom islam. Israel har precis förbjudit omvändelseterapi. Flera kristna länder har även gjort det. Lyssnar man på Gunilla von Platens sommarprogram i år så ser man att det visst förekommer hedersförtryck även bland kristna. Hbtq-personer är den grupp som drabbas värst av alla av hedersförtryck – varför det förmodligen även förekommer mer inom fler religioner”, svarar Hannah via mejl. 

Han hänvisar bland annat till den nationella debatt som uppstått i Norge efter dokumentärserien Homoterapi på webb-tv-kanalen VGTV. Han nämner även exempel från en svensk frikyrka.

– Många har också genom åren hört av sig till mig. Kartläggningens syfte är ju just att ta reda på fakta, skriver Hannah. 

Hur ser du på kristen, frivillig verksamhet med själavård och samtalsterapi till människor som brottas med sin sexualitet? Vill du förbjuda även detta?

– Det finns gränsdragningar som behöver dras – var den ska gå kan jag inte svara på förrän kartläggningen har genomförts. 

Det finns gränsdragningar som behöver dras – var den ska gå kan jag inte svara på förrän kartläggningen har genomförts.

När islamisering blir ett hot mot tron och friheten

I en metodistkyrka i sydöstra England knivmördades nyligen den brittiske parlamentsledamoten David... torsdag 21/10 00:10

Kravet: En miljon dollar för varje kidnappad missionär

Haiti. Kidnapparna begär lösesummor för de missionärer som försvann i Haiti i helgen, rapporterarThe Wall... onsdag 20/10 17:00

Församlingen är en del i det samhälle där vi är satta att vara och verka.

Inför söndag I Jeremia 29:7 står:  ”Sök den stads bästa dit jag har fört er.” Detta skriver han till ett folk... torsdag 21/10 00:00

Nu är det dags att vi drar i varg-bromsen

Ledare Ett av de mer udda sätten att destabilisera samhället är ambitionen att plantera in varg över hela... torsdag 21/10 00:00

Senaste nytt

    Bör Israel förse Jordanien med vatten?

    Israelkrönika Förra veckan ingick Israel ett avtal med Jordanien, där Israel förpliktar sig att leverera dubbelt...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier