Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Regeringen ändrade text om kontrollerad smittspridning

Var regeringens coronastrategi att låta smittan spridas kontrollerat i samhället? Det fick man intrycket av när man läste en mening om den svenska coronastrategin på regeringens hemsida.

Nyligen ändrades meningen, upptäckte en journalist. Ett misstag, uppger regeringskansliets kommunikationsdirektör.

Nyheter · Publicerad 19:00, 2 feb 2021

Det var journalisten Emanuel Karlsten som först rapporterade om ändringen, under måndagen. Han upptäckte att ändringar hade gjorts i en artikel om regeringens coronastrategi som lades upp på regeringens hemsida den 7 april förra året.

”Det övergripande målet med regeringens arbete är att minska takten på smittspridningen, det vill säga att platta till kurvan så att inte väldigt många blir sjuka samtidigt”, löd en mening.

Den ändrades, någon gång den senaste veckan, till:

”Det övergripande målet med regeringens arbete är att minska smittspridningen i samhället”.

Kort efter det att ändringen upptäckts av Karlsten återställdes den ursprungliga skrivningen.

Coronakommissionen skrev i sitt betänkande i december att den stora smittspridningen i samhället sannolikt var den främsta förklaringen till att smittan kom in på äldreboenden och att många äldre dog.

Efter betänkandet har oppositionen och kritiker utanför politiken kritiserat regeringen för att inte ha försökt få ner smittspridningen så mycket som möjligt, utan tillåta en nivå som inte överbelastade sjukvården.

Som Världen idag har berättat tidigare har en mejlkonversation som återges i boken Flocken, och redovisas av Svenska Dagbladet, visat att Folkhälsomyndigheten valde kontrollerad smittspridning för att uppnå flockimmunitet som den svenska strategin.

Vad gäller den nyligen upptäckta ändringen har både socialminister Lena Hallengrens (S) pressekreterare och regeringens presschef Odd Guteland frånsagt sig allt ansvar. De hänvisar till Regeringskansliets kommunikationsavdelning och dess opolitiska medarbetare.

Kommunikationsdirektören Eva Corp ger bara en skriftlig kommentar:

”Uppdateringen av artikeln på regeringen.se gjordes av misstag av en medarbetare på kommunikationsavdelningen. Det skedde i samband med arbetet med en annan text. Jag kan bara konstatera att i det här fallet har det blivit fel. Om något blir fel så rättar vi till det så snart det upptäcks.”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kräver en utförlig förklaring.

”Enligt uppgift ska förändringarna ha skett av misstag. Det är mycket anmärkningsvärt att nyckelbudskap i regeringens strategi aktivt har ändrats och kan knappast förklaras av misstag. Särskilt i ljuset av att kritiken på senare tid tilltagit reser detta viktiga frågor”, skriver Busch i en skrivelse till statsminister Stefan Löfvens (S) statssekreterare Nils Vikmång.

Det är mycket anmärkningsvärt att nyckelbudskap i regeringens strategi aktivt har ändrats och kan knappast förklaras av misstag.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00