Nyheter
Reduktionsplikt ifrågasätts när bensinpriserna går i taket
När drivmedelspriserna skenar vill oppositionen inte längre utöka reduktionsplikten för bensin och diesel. Även från vänsterhåll kommer rop på åtgärder. ”Det går inte att driva en klimatpolitik som ensidigt lägger kostnaderna på individen”, skriver Johan Ehrenberg på ETC.
Reduktionsplikten innebär att den svenska drivmedelsbranschen varje år måste blanda in förnybara drivmedel i bensin och diesel för att minska utsläppen av växthusgaser. Målet är att fram till år 2030 blanda in så mycket förnybart att klimatmålet om 70 procent lägre växthusgasutsläpp inom transportsektorn kan nås. Eftersom biodrivmedel är dyrare än fossila bränslen har detta lett till högre priser på bensin och diesel.
Alla riksdagspartier utom SD har ställt sig bakom den här färdvägen. Men när energipriserna skenar, pådrivna av reduktionsplikten, signalerar både moderater och kristdemokrater att de svängt i frågan och nu vill se sänkta nivåer.
KD vill minska kravet på förnybart i tanken och satsa mer på elektrifiering. Liksom andra partier som den senaste tiden talat varmt om glesbygden pekar KD på att förlorarna på det system de varit med om att godkänna ”är alla de barnfamiljer, pensionärer och människor på landsbygden som behöver bilen för att få ihop sin vardag”.
ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL
2 månader för 10 kr!
KÖP
Världen idag
DIGITAL
129,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
HELG
159,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
PAPPER
189,-
kr/månad
KÖP