Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Rättegång om våldsbrott i Knutbyförsamling inledd

Om inte Åsa Waldau hölls nöjd eller om oro uppstod i kretsen runt henne, kunde Jesu återkomst fördröjas. Så beskriver åklagaren den uppfattning som rådde inom Knutby-församlingen. Rättens prövning av anklagelserna om den bestraffande våldskulturen inom församlingen har inletts – men förhören kommer vara stängda.

Nyheter · Publicerad 17:00, 14 jan 2020

Inför en fullsatt och trång rättssal går åklagaren Liselott Herschend igenom vad hon hävdar har hänt inom Filadelfiaförsamlingen i det lilla samhället Knutby, långt efter det att strålkastarljuset riktades mot den i samband med det dramatiska mordfallet 2004. Hon beskriver den tidigare pastorn Åsa Waldaus roll inom församlingen – att hon sågs som Kristi brud.

– Det har gett henne en väldigt hög ställning i församlingen, den högsta ställningen, förklarar Liselott Herschend.

Hon berättar hur flera församlingsmedlemmar ska ha tvingats passa upp på Åsa Waldau med tvätt, städning och matlagning, och hur viktigt det var att hålla henne nöjd. Förekom det oro i kretsen närmast henne, kunde det försena eller helt förhindra Jesu återkomst, var bilden inom församlingen, hävdar åklagaren.

Samtidigt beskriver hon Waldau som lynnig, och att måls­ägarna behövt tassa på tå kring henne. Över tid har våld eskalerat liksom andra typer av bestraffningar, bland annat kunde man hindras från att vara med sin familj eller tvingas sova utomhus.

– Tron på Gud och att det Åsa och de andra säger är Guds ord, gör att man inte vågar säga emot. Det man utsätts för, beror på att man själv har gjort fel, förklarar åklagaren.

Sakframställan är offentlig men i övrigt kommer stora delar av den uppmärksammade förhandlingen att vara stängd för allmänheten. Detta då identiteten på en av måls­ägarna, en ung kvinna som ska ha blivit utsatt för ett sexualbrott, är sekretessbelagd. Även identiteterna på ytterligare en måls­ägande och ett vittne med koppling till den unga kvinnan är hemliga.

Rätten har därför beslutat att samtliga förhör ska hållas bakom stängda dörrar.

Åtalet mot tre tidigare pastorer lämnades in till tingsrätten förra våren. Åsa Waldau, som i dag har ett annat efternamn, har åtalats för misshandel av sex församlingsmedlemmar. En kvinna ska exempelvis ha fått sitt huvud dunkat mot ett skåp och blivit dragen i håret så tussar lossnade. En annan kvinna har vittnat om hur hon blivit biten i ansiktet och fått en gaffel stucken i handen.

När hennes advokat Ester Andersson Zandvoort gick igenom sin klients inställning till anklagelserna, framgick det att Waldau förnekar många av handlingarna, inte minns vissa och erkänner några av dem.

De två andra åtalade är tidigare pastorn Peter Gembäck och en annan man, också han pastor i församlingen.

Peter Gembäck anklagas för misshandel och olaga tvång sedan han slagit en församlingsmedlem och tryckt ned honom på marken, gripit tag i hans hår och tvingat honom att krypa. Han erkänner gärningarna.

Den andre mannen åtalas för ”sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning”, där måls­ägande är en kvinna som var 17-år då brottet ska ha begåtts. Mannen ”utnyttjade sin särställning i ett trossamfund samt NN:s ungdom och utsatthet”, står det i stämningsansökan.

Enligt stämningsansökan förnekar mannen brottsanklagelserna, men i förundersökningen ingår ett brev som mannen skickat till den unga kvinnan där han ber henne om förlåtelse för övergreppen.

Rättegången planeras äga rum under nio dagar. Den avslutas den 30 januari.

Detta har hänt i Knutby

Den 10 januari 2004 hittades pastor Helge Fossmos hustru dödad i parets bostad i det lilla samhället Knutby utanför Uppsala. I grannhuset hittades en 30-årig man skottskadad. Fossmo dömdes senare till livstids fängelse för anstiftan till mord respektive mordförsök och en kvinna, kallad barnflickan, som utförde gärningarna, fick rättspsykiatrisk vård.

Händelsen ledde till att strålkastarljuset riktades mot den Filadelfiaförsamling som Fossmo tillhört, där också pastorn Åsa Waldau var en ledargestalt. Efter hand framkom uppgifter om gruppens speciella tolkning av Bibeln, där man tytt begreppet Kristi brud som att det var en person — nämligen Åsa Waldau. Hon slutade efter några år som pastor men hade fortsatt en mycket stark ställning.

I september 2017 polisanmälde en av församlingens pastorer, Peter Gembäck, olika händelser som ägt rum under 2010-talet. Det handlade om att Åsa Waldau, och han själv, misshandlat flera församlingsmedlemmar. En förundersökning inleddes som ledde fram till det åtal som nu ska prövas av Uppsala tingsrätt.

I december förra året beslutade Örebro tingsrätt att Helge Fossmos straff ska tidsbestämmas till 26 års fängelse. Det innebär att han kan bli villkorligt frigiven våren 2021. Barnflickan släpptes 2011.

Församlingen i Knutby lades ned 2018.

Källa: TT

Beklagligt att partitaktik tog över migrationsfrågan

Ledare Frågan om migration har hela denna vår simmat under ytan i svensk inrikespolitik, utkonkurrerad av... tisdag 7/7 15:40

Det är hög tid att pressa Kina

Ledare Den nya stormakten Kina toppar våra nyhetssidor – och det är inte goda nyheter. Varken när det... tisdag 7/7 07:15

Vem kan bäst föra de palestinska arabernas talan?

Israelkrönika Hur kommer det sig att Israel har lyckats utveckla en av världens mest framgångsrika stater i... onsdag 8/7 00:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda

Den helige Andes århundrade

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 1/10). Andens utgjutande under 1900-talet innebar inte bara en förnyelsevåg, utan under tiden har den...