Nyheter

Rapporterade från Wuhan – ställs inför rätta

En medborgarjournalist som rapporterade från Wuhan under virusutbrottet anklagas för att ha ”startat bråk och framkalla problem”.
En medborgarjournalist som rapporterade från Wuhan under virusutbrottet anklagas för att ha ”startat bråk och framkalla problem”.

En medborgarjournalist som greps efter att ha rapporterat från kinesiska Wuhan, staden där de första fallen av covid-19 upptäcktes, kommer att ställas inför rätta senare i december. Enligt hennes advokat kommer förhör att inledas den 28 december.

Publicerad Uppdaterad

Zhang Zhan, tidigare advokat, reste till Wuhan i februari och direktsände sina upplevelser därifrån i sociala medier. Hon skrev också kritiska texter om regeringens hantering av viruset, exempelvis om den 76 dagar långa, strikta nedstängningen av Wuhan som hon kallade ”en stor kränkning av mänskliga rättigheter”.

Enligt Zhangs advokat greps hon i maj och anklagas för att ha ”startat bråk och framkallat problem” – en anklagelse som i Kina ofta används för att tysta oliktänkande med ett maxstraff på fem års fängelse.

37-åringen började hungerstrejka i juni och har tvångsmatats genom en slang i näsan. Enligt Zhangs advokat är hennes hälsotillstånd allvarligt.

Hon blir den första av totalt fyra medborgarjournalister som ställs inför rätta efter att ha rapporterat från Wuhan. Även Chen Qiushi, Fang Bin och Li Zehua väntar på rättegång.

De första fallen av coronaviruset upptäcktes i Wuhan i slutet av 2019. Den 31 december fick Världshälsoorganisationens lokala kontor i Kina information om att en ny typ av lunginflammation dykt upp i staden.

Powered by Labrador CMS