Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Psykolog: Kyrkorna måste bli bättre på att prata om sex

Bristerna i skolans sexualundervisning har lyfts upp i samband med larmen om att många unga får sin undervisning via pornografin. Men även inom kyrkan behöver vi bli bättre på att prata med ungdomar om sex och relationer, anser psykologen och författaren Alf B Svensson.

– I dag har många inom kyrkan nästan lite beröringsskräck, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 14:04, 7 okt 2020

Nyligen skrev Världen idag om bristerna i skolans sexualundervisning och om hur den präglas av RFSU. Psykologen Alf B Svensson sade då till Världen idag att ungdomar som har en klassisk syn på sex och äktenskap inte känner sig inkluderade under dessa lektioner.

Vart ska då de kristna ungdomarna vända sig med sina frågor om sex och relationer?

– Det är bekymmersamt att sexualundervisningen generellt är väldigt dålig, även inom kyrkan och i kristna familjer, säger Alf B Svensson.

Den moraliserande liknelsen om äppelskrutten är ett exempel på hur församlingar kunde undervisa om dessa frågor förr i tiden, berättar han. Den går ut på att en kvinna som har sexuella relationer med flera olika män till slut blir som en äppelskrutt, och då vill ingen ha henne.

I stället för att skuldbelägga och komma med pekpinnar behöver vi vägleda, menar Alf B Svensson. Hans erfarenhet är att det ungdomar egentligen vill ha svar på är frågor som: Hur får jag bra sex? Hur hittar jag den rätta? Hur få jag relationen att hålla?

– I dag har många inom kyrkan nästan lite beröringsskräck. I karismatiska sammanhang talar man nästan bara om att sex hör hemma inom äktenskapet och i mer liberala kyrkor mest om att vi ska vara rädda om varandra. Föräldrar hoppas att kyrkan ska ta upp dessa frågor, men många av ungdomsledarna är själva unga.

Enligt en undersökning har hälften av alla 12-åriga killar aktivt sökt efter porr på nätet, berättar Alf B Svensson.

– I kyrkan kanske vi talar om att porr är fel, men inte om vilka risker som finns. Som att killar ofta tvingar tjejer att göra saker de inte vill, att extremporr till slut kan vara det enda som får dig att tända och att det är lätt att fastna i ett beroende, även för vuxna och pastorer, säger han.

Många kvinnor som spelar in porrfilm är dessutom offer för trafficking.

Alf B Svensson tycker att vi som kristna behöver lyfta fram vår värdegrund. Sverige har en lag om samtycke, men denna princip finns redan i Nya testamentet, påpekar han.

– Enligt 1 Korintierbrevet ska mannen ge kvinnan vad han är skyldig henne. Han ska se till att hon blir tillfredsställd. Och den första uppmaningen i Gamla testamentet är att vi ska ha sex. Bibeln är mer progressiv och modern än många insett.

Det är bekymmersamt att sexualundervisningen generellt är väldigt dålig, även inom kyrkan och i kristna familjer.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Nysvenska kristna samlas för konferens i Citykyrkan

Stockholm. Förväntningarna är höga när det anordnas en konferens för församlingar med invandrarbakgrund i... söndag 4/6 17:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10