Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Protesterna i Israel växer – president vill se stoppad lag

Protesterna mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och det omstridda lagförslaget om landets rättsväsende växer.

Samtidigt uppmanar Israels president Isaac Herzog premiärministern att ”omedelbart” stoppa lagändringarna.

Nyheter · Publicerad 16:00, 27 mar 2023

Lagen innebär bland annat att parlamentet ska kunna ompröva utslag från Högsta domstolen och att politikerna ska få större inflytande över nomineringar av domare till samma domstol. Den skulle även skydda Netanyahu juridiskt under den rättegång där han står anklagad för korruption.

Världen idag berättade i lördagstidningen att flera bedömare menar att roten till protesterna snarare handlar om en ovilja att acceptera valresultatet. Det var också ett perspektiv som juridikprofessorn Talina Einhorn framförde i SVT:s Rapport på söndagskvällen.

Stora demonstrationer med tiotusentals deltagare har hur som helst hållits mot lagen varje lördag i tre månaders tid.

I lördags uppges demonstranterna ha uppgått till 200 000 personer, varav 100 000 deltog i en jättedemonstration i Tel Aviv.

Samma dag uttalade sig försvarsminister Yoav Gallant kritiskt mot regeringens förslag. Han varnade då för att hela situationen äventyrar landets säkerhet.

Benjamin Netanyahu befann sig då i London, men sparkade försvarsministern när han kom hem i söndags. På beskedet följde gatuprotester i flera israeliska städer och även utanför Netanyahus bostad.

Genom att tvinga bort försvarsministern så snabbt sände Netanyahu ett kraftfullt meddelande till de partikamrater som kan vilja bromsa lagen, skriver The Jerusalem Post. Men Gallant är inte den ende ministern från Netanyahus eget parti Likud som har uttryckt att processen bör pausas.

”När huset står i brand frågar man inte vem som har rätt, utan man häller på vatten och räddar de som bor där”, twittrar kultur- och idrottsminister Miki Zohar, och lägger till att premiärministern måste få stöd om han beslutar att stoppa lagen.

Under måndagen växte kritiken mot lagen och en strejk som spridit sig till många sektorer inleddes.

Universitet och högskolor har meddelat att de håller stängt i protest, hamnarbetare i Haifa strejkar och på flygplatsen Ben Guiron lyfter inga plan på måndagsmorgonen.

Israels president Isaac Herzog vädjar till Netanyahu att omedelbart stoppa lagändringarna.

”Jag uppmanar er att omedelbart stoppa lagstiftningsprocessen”, twittrade han på måndagsmorgonen.

Herzogs ämbete har främst en ceremoniell och representativ roll, men trycket har uppenbarligen ökat dag för dag mot Netanyahu.

Enligt det israeliska mediebolaget Kan har Netanyahu nu bestämt sig för att pausa lagändringarna, men trots uppgifter om ett uttalande från premiärministern under måndagsmorgonen hade inget hörts vid den här tidningens pressläggning.

Netanyahus ekonomiminister Nir Barkat uppmanar på Twitter koalitionen att ena sig bakom premiärministerns väntade beslut om att pausa lagen. Men enligt Channel 12 News ska landets nye säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir under ett möte ha hotat att lämna koalitionen om lagen stoppas.

Rädslan att bli lämnad kvar

Församlingsdoktorn. Som pastor stöter jag emellanåt på människor som under 1970- och 1980-talet hörde predikningar om... fredag 2/6 00:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10

Kinesisk expert: Labb kan vara ursprung till coronaviruset

Kina. Det kan inte uteslutas att coronaviruset ursprungligen kom från ett laboratorium. Det säger George... torsdag 1/6 22:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10