Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Poliser och civila attackerades i samband med protesterna som lockade tusentals människor i Göteborg på söndagen. Foto: Adam Ihse/TT

Protester urartade – poliser attackerades

En fredlig demonstration mot rasism i Göteborg under söndagen kom snart att utvecklas till något helt annat. En grupp kriminella vandaliserade, kastade sten och attackerade både poliser och civila.

”Denna ligism saknar motstycke”, skriver Alice Teodorescu, som arbetar inom Moderaterna, på Twitter.

Nyheter · Publicerad 16:50, 8 jun 2020

Polisens presstalesperson Christer Fuxborg berättar i GP att några tjejer som försökte stoppa personer från att bryta upp gatsten vid Gustaf Adolfs torg blev misshandlade.

– De försökte stoppa dem. När tjejerna ingrep så blev de misshandlade. Det handlar om yngre tjejer med civilkurage, säger han och fortsätter:

– Det ger en bild av verkligheten.

Enligt TT har närmare 30 bilar skadats under natten till måndag i olika bränder på Hisingen. Omkring 40 personer omhändertogs eller greps av polisen under söndagen och på måndagsmorgonen hade 35 polisanmälningar registrerats.

Polisen uppger att det var ett större antal kriminella individer, många från förorter och som polisen känner till sedan tidigare, som framför allt stått för attackerna.

På sociala medier sprids videoklipp på skyltfönster som slås sönder och hur en familjs ägodelar dras ut ur en flyttbil och förstörs. På gatan ligger barnens teckningar utspridda när våldsverkarna drar vidare.

”Kan någon förklara hur krossade skyltfönster i Göteborg stärker de svartas rättigheter i USA?” skriver Jan Ericson, riksdagsledamot för Moderaterna, på Twitter.

Samtidigt upprörs många av att demonstrationerna i de svenska storstäderna ens får hållas. Tusentals samlas trots att restriktionerna från myndigheterna fortfarande är att max 50 personer får mötas i grupp.

”Tusentals trotsade myndigheternas rekommendationer om social distansering för att demonstrera mot rasism, och valde därmed att sätta sig själva framför andras hälsa och säkerhet. Tanken tycktes inte slå dem som reste plakaten 'I can’t breathe' att deras välmenande handling kommer att öka risken för att fler människor dör i covid-relaterad andnöd”, skriver Svenska Dagbladets ledarskribent Tove Lifvendahl.

Emma Frans, doktor i epidemiologi, uttrycker på sociala medier sitt stöd för antirasismen men skriver:

”I pandemitider måste stödet manifesteras på ett sätt som inte ökar risken för smittspridningen. Folk måste sluta dö nu.”

Tidigare S-ministern Annika Strandhäll har liksom många andra med egna ögon fått se hur poliser attackeras i samband med demonstrationerna.

– Vi pratar om poliser som var i extremt numerärt underläge i relation till mängden demonstranter. De försökte skingra massorna på ett professionellt sätt men det möttes då med provokationer, säger hon till Expressen och uttrycker ilska över bemötandet mot polisen.

Samtidigt fortsätter upploppen i USA. I Minneapolis, där George Floyd dödades av polis, uppges nu kostnaden för kravallerna ligga på hundratals miljoner. Staden aviserar även att den nuvarande polisavdelningen ska monteras ned.

– Vi har åtagit oss att avveckla polisarbetet så som det ser ut i Minneapolis för att tillsammans med staden skapa en ny modell för allmän säkerhet som faktiskt gör våra invånare säkra, säger stadsfullmäktiges ordförande Lisa Bender till CNN, enligt TT.

Kan någon förklara hur krossade skyltfönster i Göteborg stärker de svartas rättigheter i USA?

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Senaste nytt

    Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

    Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier