På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Tiotusentals demonstranter samlades i Hongkong på onsdagen. Foto: Wally Santana / AP / TT

Protester i Hongkong utmanar regimen

I Hongkong protesterar hundratusentals invånare mot det odemokratiska styret och flera kristna profiler finns bland protestledarna. Men regimen i Peking visar inga tecken på att backa.

Nyheter · Publicerad 11:18, 2 okt 2014

I Hongkong fortsätter de stora protesterna mot att kommunistregimen i Peking grusat förhoppningarna om ett någorlunda fritt val. Att kommunistpartiet kungjort att de ska avgöra vilka kandidater som får ställa upp i valet av ny högste ledare i Hongkong 2017 har väckt starka reaktioner i den tidigare brittiskstyrda regionen. Att de mycket fredliga demonstrationerna i helgen möttes av tårgasbeskjutning från polisen har bara ökat uppslutningen och stärkt de protesterande, som nu kräver att regeringschefen i Hongkong, Leung Chun-ying, ska avgå.

För regimen har de tiotusentals demonstranterna blivit en svår huvudvärk – och censorerna gör sitt yttersta för att hindra invånarna på Kinas fastland att få information om vad som pågår i Hongkong. Men när Kinas nationaldag firades på onsdagen gjorde tusentals kineser som de brukar, och firade med en shoppingtur till Hongkong, där de med egna ögon kunde se de demokratiprotester som de inte fått veta något om.

Kommunistpartiets ledning fortsätter dock att spela högt. Partitrogna tidningen Folkets Dagblad förklarade på torsdagen att Kina är "mycket nöjt" med Leung Chun-ying, och demonstranterna hota att dra regionen in i kaos, skrev tidningen i en kommentar på förstasidan, uppger The Guardian.

Men myndigheternas hårda agerande mot demonstranterna tyder på att Kina inte förmår hantera den växande frustrationen över att den utlovade utvecklingen mot demokrati inte blir verklighet.

Anson Chan, tidigare en av de högsta inom den politiska ledningen i Hongkong både före och efter att Hongkong återlämnades till Kina 1997 samt grundare av demokratirörelsen Hongkong 2020, skriver i Time Magazine om följderna av polisens agerande: "På några få timmar på söndagen offrade vår polis årtionden av gott anseende. Deras mandat har tydligt ändrats från att stödja yttrandefrihet till att agera som ett redskap för en allt mer repressiv och förtryckande regim" skriver Anson Chan. Hon konstaterar att även om den taktiken fungerar i fastlands-Kina är den "helt oacceptabel" under villkoren i det avtal som Kina och Storbritannien undertecknade. Hongkongs unga ser med växande vrede på hur staden riskerar att bli bara en kinesisk stad bland andra, och kämpar nu för att de ska kunna ge sin frihet vidare till sina barn och barnbarn, skriver Anson Chan.

På onsdagen möttes Kinas utrikesminister Wang Yi och hans amerikanske kollega John Kerry i Washington, och Wang Yi varnade för utländsk inblandning i händelserna i Hongkong.

– Jag tror inte att något land, något samhälle, skulle acceptera dessa illegala handlingar, sade Wang Yi vid en pressträff. John Kerry förklarade att USA förväntar sig att myndigheterna respekterar fredliga demonstrationer.

– Som Kina vet så stöder vi allmän rösträtt i Hongkong enligt dess grundlag, sade Kerry, skriver TT-AFP.

Bland de ledande profilerna inom demokratirörelserna finns flera kristna, däribland förre katolske biskopen kardinal Joseph Zen Ze-kiun och baptistpastorn Chu Yiu-ming, som leder rörelsen Occupy Central, den ledande gruppen i de pågående protestaktionerna. 70-årige pastorn Chu, som varit en demokratiaktivist i över 30 år, säger till South China Morning Post att han fruktar kommunistregimen och är rädd för att hamna i fängelse, men att han ändå deltar i protesterna.

– Jag är beredd att övervinna och betala priset [för demokrati], säger pastor Chu och förklarar att han vill bidra till att den yngre generationen ska få ett bättre liv.

Men inställningen till protesterna är inte enhällig bland kristna ledare. I flera kyrkor har präster uttryckt stöd för demonstranterna, men andra kyrkoledare menar att kyrkorna ska hålla sig borta från politiken, skriver UCA News.

Den internationella kyrkan The Vine, som har sin kyrka bara några kvarter från den plats där demonstranterna samlas, hjälper till bland annat genom att förse demonstranter med vatten, mat och första hjälpen-utrustning, samtidigt som församlingen samlas till bön för situationen. Pastor Andrew Gardener, som levt i Hongkong i 28 år, skrev på församlingens hemsida på måndagen om händelseutvecklingen: "De senaste 24 timmarna i Hongkong har scener utspelat sig som vi trodde att vi aldrig skulle se i vår stad... Vi tror att det är i tider som denna som kyrkan har viktig roll att spela i samhället".

– Vi känner att Gud har kallat oss att agera både andligt och praktiskt, säger Gardener till Christian Today.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier