Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Covid-19-vaccin från amerikanska Novavax under tester i London i fjol. Foto: Alastair Grant/AP/TT

Proteinbaserat vaccin kan bli godkänt till jul

Den europeiska läkemedelsmyndigheten meddelade nyligen att den inlett slutfasen i sin utvärdering av det proteinbaserade covid-19-vaccinet Nuvaxovid. Därmed kan svenskarna snart komma att erbjudas en mer traditionell typ av vaccin mot covid-19 än de hittills fått använda.

Nyheter · Publicerad 14:00, 25 nov 2021

Den svenska regeringens vaccinsamordnare, Richard Bergström, skriver i ett mejlsvar till Världen idag att han bedömer att det är sannolikt att EMA kommer med ett godkännande av Nuvaxovid före jul.

Han uppger vidare att Sverige har kontrakt för fyra mijloner doser av vaccinet under första kvartalet 2022, som dessutom kan utökas vid behov. Samtidigt konstaterar han att företaget Novavax, som tillverkar vaccinet, har haft problem med sin produktion och att det därför är osäkert hur mycket de kommer att kunna leverera i praktiken.

Enligt pressmeddelandet från EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, har de redan tidigare granskat en betydande del av datan för Nuvaxovid, från både laboratoriestudier och kliniska studier. När de nu går in i slutfasen av sin utvärdering behöver det därför inte ta särskilt lång tid innan de kan gå till beslut.

”Ett utlåtande vad gäller auktorisering för marknaden skulle kunna utfärdas inom veckor om den data som lämnats in är tillräckligt robust och fullständig för att bevisa vaccinets effektivitet, säkerhet och kvalitet”, skriver myndigheten.

Om EMA bedömer att Nuvaxovids nytta överväger dess risker, så tänker myndigheten rekommendera ett så kallat villkorligt godkännande för försäljning. Därpå kan EU-kommissionen i sin tur, inom loppet av bara några dagar, komma ge ett sådant godkännande som gäller för hela unionen.

Något proteinbaserat vaccin mot covid-19 finns än så länge inte godkänt i Sverige, varför Nuvaxovid kan komma att bli det första att erbjudas här.

Samtidigt är proteinbaserade vaccin en betydligt äldre och längre använd typ av vaccin än de mRNA-vacciner och virusvektorvacciner som hittills har använts mot covid-19 i Sverige. Martin Lagging, professor i klinisk virologi vid Göteborgs universitet, konstaterar att det rör sig om helt olika koncept, där han beskriver de proteinbaserade vaccinerna som en mer traditionell vaccintyp, som svenskarna dessutom har lång erfarenhet av.

– Det är många vaccin som är proteinbaserade, till exempel hepatit B-vaccinet, stelkrampsvaccinet, så det är mer som vanliga vacciner är, säger han.

Professorn nämner också att det finns vissa, framför allt människor med nedsatt immunförsvar, som inte har svarat tillräckligt bra på mRNA-vaccinerna, och som kanske skulle svara bättre på ett traditionellt vaccin.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier