Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Vaccinet från Novavax är ett mer traditionellt vaccin än de andra covid-19-vaccinen. Foto: Alastair Grant/AP/TT

Proteinbaserade Nuvaxovid effektivt längre än trott

Det proteinbaserade covid-19-vaccinet Nuvaxovid har visat sig ha en god effekt under längre tid än man tidigare har kunnat visa, uppger tillverkaren Novavax. Företaget hoppas också påbörja storskalig produktion av en omikronspecifik variant av vaccinet den här månaden.

Nyheter · Publicerad 13:00, 4 mar 2022

Det amerikanska företaget Novavax delade i måndags uppgifter från en utökad analys av sin kliniska fas-3-studie i Storbritannien. Analysens resultat byggde på en undersökningsperiod om tre månader, med ett medianintervall på 55 dagars uppföljning per patient, när den publicerades i New England Journal of Medicine i somras.

Enligt företaget visar data från en period mellan november 2020 och maj 2021 att deras proteinbaserade covid-19-vaccin Nuvaxovid upprätthöll en god verkningsgrad under perioden, med ett medianintervall på 101 dagars uppföljning. Effektiviteten var drygt 80 procent mot all infektion med covid-19 och 100 procent mot allvarlig sjukdom, enligt företaget.

Säkerheten ska också ha visat sig fortsatt god, i form av att de inrapporterade biverkningarna var på en liknande nivå bland de vaccinerade som bland de som fått placebo.

Huruvida någon booster-dos kommer att behövas för de som har fått sina två grunddoser av Nuvaxovid, är enligt den kanadensiska tv-kanalen CTV ännu oklart.

Novavax har dock redan tagit fram en omikron-specifik variant av vaccinet. Enligt nyhetsbyrån Reuters meddelar företaget att de förväntar sig kunna börja producera den vaccinvarianten i kommersiell skala inom kort.

Tystnad när islamism togs upp i brittisk tv

Storbritannien. När den kände ateisten Richard Dawkins i en intervju får frågor om islamism blir han plötsligt... fredag 31/3 07:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Varför kristen och evolutionist?

Teistisk evolution (del 7/7). Evolutionshypotesen har ett massivt stöd i dagens kultur, i den akademiska världen, skolan och i... fredag 31/3 00:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00