Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

”Profilering till höger det enda som gäller för KD”

Avgående KDU-ordföranden Aron Modig menar att Kristdemokraterna behöver gå till höger både av strategiska och ideologiska skäl. För att partiet ska få stanna kvar i riksdagen efter valet 2014 krävs att alla företrädare, inte minst riksdagsledamöterna, lägger manken till i det utåtriktade arbetet. Där finns mer att önska, anser han.

Nyheter · Publicerad 07:32, 4 jan 2013

"Det är ingen hemlighet att jag skulle vilja se ett Kristdemokraterna som tog en tydligare ställning till höger i svensk politik." Så skrev Aron Modig på sin blogg när han meddelade att han lämnar politiken. Den ideologiska riktningen är avgörande för var Kristdemokraterna befinner sig redan efter valet 2014, menar han.
– Profilering till höger är det enda som gäller. Sedan måste vi som företräder partiet lägga manken till och se till att vår politik når ut. Det gäller alla, inte bara partiledningen, också våra 19 riksdagsledamöter måste göra det. Där finns väldigt mycket mer att önska.

Du menar att de inte arbetar tillräckligt hårt?
– Det gör de säkert, det kan inte jag bedöma. Jag menar att det finns mer att önska från riksdagsledamöterna i det utåtriktade arbetet med att profilera Kristdemokraterna.

Hur skulle en högerorientering för KD ta sig uttryck? Modig ger exempel på två frågor.
– Vi skulle behöva en tydligare profilering i rättspolitiken och driva på för hårdare straff och mer rättvisa när det gäller vålds- och sexualbrott. Och när det gäller ekonomiska frågor borde vi diskutera skatterna, inte minst den höga marginalskatten. Vi behöver sänkta skatter för folk som jobbar.

Aron Modig söker sig nu utanför den politiska sfären. Senare i januari hålls distriktsstämmor i KDU och nu vet alla förutsättningarna för framtiden. Så förklarar Modig tidpunkten för beskedet att han inte ställer upp för omval. Han tror på en ljus framtid för ungdomsförbundet och vet vad han vill se för egenskaper hos sin efterträdare.
– Det behövs en modig person som inte tvekar att stå upp för vad som är KDU:s uppfattning även då det kan kännas obekvämt. Jag ser det som ungdomsförbundens roll att ta tydlig ställning i debatten, och för KDU är detta inte minst viktigt eftersom väldigt få i svensk opinionsbildning står för det vi står för, säger han.

SAMUEL TEGLUND

Tusen poliser till räcker inte för att hindra ungdomsbrottslighet

Ledare En ny studie från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att unga som döms för rån eller våld mot... lördag 17/4 00:10

Att förlåta betyder inte att jag säger att det som hände var okej.

Ungkrönika Jag sitter och lyssnar på min vän på andra sidan träbordet. Hon beskriver hur hennes hjärta har... lördag 17/4 00:00

KD vill förebygga brott genom stärkta familjer

Politik. Ett förstatligande av sjukvården var första prioritet när Kristdemokraternas partiledare talade på... lördag 17/4 08:00

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier