På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

”Profilering till höger det enda som gäller för KD”

Avgående KDU-ordföranden Aron Modig menar att Kristdemokraterna behöver gå till höger både av strategiska och ideologiska skäl. För att partiet ska få stanna kvar i riksdagen efter valet 2014 krävs att alla företrädare, inte minst riksdagsledamöterna, lägger manken till i det utåtriktade arbetet. Där finns mer att önska, anser han.

Nyheter · Publicerad 07:32, 4 jan 2013

"Det är ingen hemlighet att jag skulle vilja se ett Kristdemokraterna som tog en tydligare ställning till höger i svensk politik." Så skrev Aron Modig på sin blogg när han meddelade att han lämnar politiken. Den ideologiska riktningen är avgörande för var Kristdemokraterna befinner sig redan efter valet 2014, menar han.
– Profilering till höger är det enda som gäller. Sedan måste vi som företräder partiet lägga manken till och se till att vår politik når ut. Det gäller alla, inte bara partiledningen, också våra 19 riksdagsledamöter måste göra det. Där finns väldigt mycket mer att önska.

Du menar att de inte arbetar tillräckligt hårt?
– Det gör de säkert, det kan inte jag bedöma. Jag menar att det finns mer att önska från riksdagsledamöterna i det utåtriktade arbetet med att profilera Kristdemokraterna.

Hur skulle en högerorientering för KD ta sig uttryck? Modig ger exempel på två frågor.
– Vi skulle behöva en tydligare profilering i rättspolitiken och driva på för hårdare straff och mer rättvisa när det gäller vålds- och sexualbrott. Och när det gäller ekonomiska frågor borde vi diskutera skatterna, inte minst den höga marginalskatten. Vi behöver sänkta skatter för folk som jobbar.

Aron Modig söker sig nu utanför den politiska sfären. Senare i januari hålls distriktsstämmor i KDU och nu vet alla förutsättningarna för framtiden. Så förklarar Modig tidpunkten för beskedet att han inte ställer upp för omval. Han tror på en ljus framtid för ungdomsförbundet och vet vad han vill se för egenskaper hos sin efterträdare.
– Det behövs en modig person som inte tvekar att stå upp för vad som är KDU:s uppfattning även då det kan kännas obekvämt. Jag ser det som ungdomsförbundens roll att ta tydlig ställning i debatten, och för KDU är detta inte minst viktigt eftersom väldigt få i svensk opinionsbildning står för det vi står för, säger han.

SAMUEL TEGLUND

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier