Sjung till honom en ny sång, spela vackert med jubelrop, för Herrens ord är rätt och han är trofast i allt han gör.
Psaltaren 33:3–4

Världen idag

Professor: 20 000 sökte hjälp för följder av mindfulness

Allt fler studier pekar på att biverkningar av mindfulness inte är ovanliga. Psykiatriprofessorn Willoughby Britton har startat en organisation för att hjälpa människor som drabbats.

– Det var mer än 20 000 personer som kontaktade oss under år 2020. Det här är ett stort problem, säger hon till BBC Worklife.

Nyheter · Publicerad 07:00, 23 feb 2021

En växande mängd forskning tyder på att negativa effekter av mindfulness kan vara förvånansvärt vanliga, skriver BBC Worklife. Nyhetssajten nämner en studie från 2019, som visar att åtminstone 25 procent av dem som mediterar regelbundet har upplevt biverkningar – allt ifrån panikångest och depression till en känsla av att vara avskärmad från omgivningen.

Rapporter som denna har fått forskaren Willoughby Britton att starta den ideella organisationen Cheetah House, som erbjuder hjälp till människor som råkat ut för negativa följder av sitt mediterande.

– Det var mer än 20 000 personer som kontaktade oss under år 2020. Det här är ett stort problem, säger hon till BBC.

Britton är assisterande professor i psykiatri och mänskligt beteende vid Brown University i Providence, Rhode Island. Hon har nyligen publicerat en vetenskaplig artikel i Science Direct, där hon beskriver hur olika negativa effekter av mindfulness kan uppstå.

Willoughby Britton berättar att många av dem som hört av sig till Cheetah House upplever en känsla av apati.

– Vi har haft ett överväldigande antal människor som kontaktat labbet och sagt: ”Jag kan inte känna någonting, jag känner ingen kärlek till min familj. Vad ska jag göra?”

Förklaringen till denna oönskade effekt ligger i hur mindfulness-meditation påverkar hjärnan. Vissa övningar går ut på att lägga märke till sina tankar och känslor utan att reagera eller döma.

”I praktiken kan detta öka din förmåga till känslomässig reglering, så att du inte längre är så mottaglig för vredesutbrott, till exempel”, skriver BBC Worklife.

Men i stället för att ge bättre fokus kan dessa övningar trubba av alla känslor, både negativa och positiva, så att man inte längre upplever någon stor glädje eller lycka.

Andra vanliga mindfulnessövningar är medveten andning och så kallad kroppsskanning. De går ut på att man ska fokusera på sin andning och lägga märke till varje förnimmelse i kroppen, från huvudet till fötterna.

Metoderna sägs vara avsedda för att den som mediterar ska uppnå medveten närvaro i nuet samt få bättre kontakt med sina känslor och därmed förmåga att fatta bättre beslut. Men i vissa fall har de i stället visat sig ge upphov till panikångestattacker.

”Effekterna kan ses i hjärnröntgen, med tillväxt i hjärnbarken, en region som är involverad i kroppsuppfattning och känsla”, skriver BBC.

– Det är som om någon skruvade upp volymknappen och intensiteten i alla dina känslor kommer att bli högre, förklarar Willoughby Britton.

Hon har även visat att överdriven meditation kan leda till sömnproblem. Bland personer som genomgick en åtta veckors mindfulness-kurs tenderade de som mediterade i mer än 30 minuter om dagen, fem dagar i veckan, att ha sämre sömnkvalitet än de som tillbringade mindre tid i uppmärksam kontemplation.

– I likhet med uppmärksamhetsförbättrande droger som kaffe, Ritalin och kokain kan meditation öka fokus och vaksamhet. Men när det drivs för långt kan det leda till ångest, panik och sömnlöshet.

Britton poängterar att det finns en mångfald av kontemplativa metoder inom olika religiösa traditioner, som borde övervägas som alternativ till mindfulness. Hon anser också att information om risken för biverkningar borde ingå i alla mindfulness-kurser.

Vi har haft ett överväldigande antal människor som kontaktat labbet och sagt: ”Jag kan inte känna någonting, jag känner ingen kärlek till min familj. Vad ska jag göra?”

Mindfulness

• Mindfulness är en meditationsmetod som har sitt ursprung i buddismen.

• Metoden används bland annat inom vård och skola i Sverige.

• Forskare och psykologer har varnat för metodens negativa effekter på den psykiska hälsan.

• Kristna företrädare har pekat på risken för negativ andlig påverkan av mindfulness.

Det är en kristen plikt att stå upp för och värna livet!

Debatt Den tredje advent står vi upp för livet och firar Livets söndag. Vi vill visa vår tacksamhet och... onsdag 8/12 00:00

S-ledarens smekmånad kan snart ta slut

Ledare Helgens förtroendemätning från Expressen/Sifo om partiledarna visar på att nya S-ledaren Magdalena... onsdag 8/12 00:00

Vaccinkritisk tv-evangelist död i covid-19

USA. Evangelisten Marcus Lamb, vd för det kristna tv-nätverket Daystar TV, avled nyligen i sviterna av... onsdag 8/12 21:00

Statligt anställda vittnar om tystnadskultur

Samhälle. Många statligt anställda har avstått från att framför kritik eller slå larm om missförhållanden... onsdag 8/12 18:00

Kostnadschock för svenska bönder

Lantbruk. Kostnaderna för el, gödsel och diesel har stigit snabbt under hösten. Framtidstron har minskat... onsdag 8/12 12:00

När traditioner och demokratiska värden kolliderar

Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit... onsdag 8/12 00:00

En hjälp att kunna lyfta blicken och se framåt.

Vardagskrönika Man bär dem som i en osynlig liten påse hängandes om halsen och ångorna sipprar ut rakt i ansiktet.... onsdag 8/12 00:00

Senaste nytt

  Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

  Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...

  Kan man lita på evangelierna?

  Bibeltro eller bibelkritik (del 4/4). Vi kan lita på evangelierna då de bygger på ögonvittnesskildringar som kan bekräftas av både en av...
  Podcasts
  Följ Världen idag i sociala medier