Gud, sedan urminnes tid är du min konung, du som utför frälsningsverk på jorden.
Psaltaren 74:12

Världen idag

Geoffrey Hinton, en av pionjärerna inom AI-tekniken, varnar för den utveckling han själv drivit på. Foto: Noah Berger/AP/TT

Prisad AI-forskare lämnar Google – varnar för tekniken

Den 75-årige datavetaren Geoffrey Hinton, som fått smeknamnet ”gudfar till AI”, uttrycker oro över vad hans forskning har lett till. Han har nu lämnat sitt arbete som hjärnforskningschef på Google, för att kunna tala mer öppet om saken.

Nyheter · Publicerad 07:00, 8 maj 2023

Det var först New York Times som den första maj rapporterade om Hintons beslut, utifrån en intervju med den brittiske datavetaren.

– Jag tröstar mig med den vanliga ursäkten: Om jag inte hade gjort det, så hade någon annan gjort det, säger han om sin forskning.

2018 fick Geoffrey Hinton tillsammans med två andra forskare det prestigefyllda Turingpriset för sin forskning om så kallad djupinlärning, och de tre forskarna har kallats för ”AI:s gudfäder” för sin insats inom AI-forskningen.

Brittiska The Telegraph konstaterar att 75-åringen nu har lämnat Google, där han var chef för hjärnforsknings­avdelningen, och uppger att han uttrycker ånger över delar av sitt livsverk.

Den kände datavetaren uppges vara orolig över att framväxten av artificiell intelligens skulle kunna leda till robotar som inte bara är smartare än människor utan dessutom kan döda människor.

– Det är svårt att se hur man kan hindra de dåliga aktörerna från att använda det för dåliga saker, säger han.

Även om han och en del andra har trott att AI faktiskt skulle kunna bli smartare än människor, menar han att de flesta trodde att det var något långt in i framtiden.

– Jag trodde det var 30–50 år eller ännu längre bort. Det tror jag uppenbarligen inte längre, säger Hinton.

En farhåga han lyfter är att människor inte längre kommer att veta vad som är sant på grund av att AI-skapade falska videor och foton sprids på internet. En annan sak, som han varnade för redan 2017, är att det kan skapas autonoma dödliga vapen med hjälp av AI.

– Om den blir mycket smartare än vad den är nu, så kommer den att vara väldigt bra på manipulation eftersom den kommer ha lärt sig det av oss. Och den vet hur man programmerar, så den kommer att ta reda på sätt att komma runt restriktioner vi sätter på den, säger han i en intervju med amerikanska CNN.

När programledaren frågar hur vi ska lösa problemet, svarar forskaren att han inte är säker på att vi kan.

– Jag har ingen lösning i nuläget, jag vill bara att människor ska vara medvetna om att det här är ett riktigt allvarligt problem. Jag tror vi bör göra en stor ansträngning för att fundera på sätt att lösa problemet på, säger Geoffrey Hinton.

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Gästledare Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än... onsdag 4/10 00:10

Myndigheten varnar: Kriminella gäng startar vårdcentraler

Brott. Den gängrelaterade brottsligheten hittar hela tiden nya områden som man intar. Nu har den grova... onsdag 4/10 07:00

Stunderna som förvandlar oss – i ett nu

Vardagskrönika Ögonen har vant sig vid det mörka efter att ha kikat ut över havet en stund. Natten är vad man... onsdag 4/10 00:00