Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Präst störde Paludans tal med klockringning

I Jönköping blev det inga kravaller när den högerextrema politikern Rasmus Paludan talade och brände en koran i förorten Råslätt. Orsaken tros vara samarbete mellan olika samhällsaktörer i området, men även att en präst valde att ringa i kyrkklockorna kan ha påverkat.

Nyheter · Publicerad 14:30, 19 apr 2022

Facit efter helgen är dyster läsning: Våldsamma upplopp, sabotage mot blåljusverksamhet, skadegörelse och grov mordbrand. Men det finns också ideella krafter som har jobbat i det tysta för att stoppa bråken.

Ett exempel är Råslätt i Jönköping, där kyrkor, moskéer, fältassistenter, boende och föreningen Underground samarbetar för att bygga upp en fredlig samexistens i området. Redan när man fick kännedom om den planerade koranbränningen lade man upp en strategi.

– Vi ville vara steget före så vi satte oss tillsammans, både ungdomar och vuxna, och pratade om hur vi skulle undvika att gå i fällan och bli provocerade, säger Peter Magnusson, en av ledarna för föreningen.

Han berättar att många var upprörda för att en högerextremist fick tillstånd att ta plats på ett torg de såg som sitt vardagsrum.

För att lugna de upprörda känslorna försökte man resonera sig fram till ett fredligt sätt att möta manifestationen på. Lösningen blev att isolera Rasmus Paludan genom att inte gå till torget över huvud taget. I stället höll man sig en bit bort.

– Visst, stämningen blev stundtals hätsk men utan att någon tog till våld.

SVT berättar att fritidsledare och representanter för kyrkor och föreningar ska ha lugnat de ungdomar som blev upprörda.

En som tog till en annan metod är Fredrik Hollertz, präst i Svenska kyrkan på Råslätt. Precis när Ramus Paludan hade börjat tala ringde han i kyrkklockorna, rapporterar SVT Jönköping.

I ett videoklipp ser man hur såväl Paludan som åskådare nästan börjar skratta när kyrkklockorna börjar ringa. Poliserna som skulle se till att Paludans demonstration kunde hållas var dock inte lika glada. Snart knackade poliser på varenda fönster i kyrkan, berättar Hollertz, som nu är polisanmäld för tilltaget.

Efter en stund tystnade klockorna varpå Paludan genomförde sitt tal och brände en koran, rapporterar SVT.

Det är inte första gången som kyrkklockor stör en politisk manifestation i Jönköping. År 2014 ringde kyrkklockor i staden under en nazistisk första maj-demonstration – och även den gången var Fredrik Hollertz delaktig.

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00