Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Präst öppnade dörrarna till andligt center i Stockholm

Kontempel, som vill vara en andlig mötesplats på kristen grund, invigde förra helgen sitt nya center på Skeppsholmen i Stockholm. Utbudet har mångreligiös karaktär och erbjuder allt från medicinsk yoga och ”stand-up-teologi” till gudstjänster och söndagsskola.

Nyheter · Publicerad 14:00, 16 okt 2021

Olle Carlsson, tidigare kyrkoherde i Katarina församling, har tagit initiativ till vad man i ett pressmeddelande kallar ”Stockholms nya andliga palats”, och ”ett nytt inkluderande växthus fritt från Svenska kyrkan men där exempelvis KG Hammar ingår i det teologiska rådet”.

En annan medlem i det teologiska rådet är Maria Bergstrand, präst och rådgivare åt biskopen i Stockholms stift, Andreas Holmberg.

”Det övergripande syftet med verksamheten är att motverka existentiell hemlöshet samt ingjuta livsmod, glädje och hopp i människor. Men också att vara nyskapande och utmanande,” står det i pressmeddelandet.

Under flera år ledde Olle Carlsson de populära söndagsgudstjänster, med musik och vittnesbörd, som gjorde att människor flockades till först Allhelgonakyrkan och sedan Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm.

Nu har han flyttat över konceptet till Kontempel, som är en idell förening. Redan i februari 2020 hölls den första gudstjänsten i den då fullsatta Eric Ericsonhallen, inrymd i tidigare Skeppsholmskyrkan. Under pandemin fick mötena ske digitalt, men nu har de alltså återupptagits i fysisk form.

Söndagens invigning av det nya centret skedde även den i Eric Ericsonhallen, där det blev mässfirande, konsert och release av Olle Carlssons nya bok Om tröst, hopp och glädje.

Världen idag intervjuade Olle Carlsson i februari 2020, bland annat om hans andaktsbok Just idag: 365 tankar för sinnesro. Där gav han uttryck för en synkretistisk hållning och uppmanade läsaren att ”tolka och ta till dig det du vill i världens många religioner, filosofier, rörelser och ideologier så att det blir begripligt för just dig”.

– Det är viktigt att få testa sig fram och att få tänka fritt. Det stora uppdraget för kyrkan nu måste vara att våga bryta med alla hinder mellan olika traditioner, sade Olle Carlsson när Världen idag frågade huruvida formuleringen är ett uttryck för just synkretism.

På programmet för det nyinvigda Kontempels verksamhet står självhjälpsprogram, föreläsningar, retreater och kultur.

I veckan erbjuds ”andningsyoga och mental träning för ungdomar” och bibelklubb online. På söndagen bjuder man in till söndagsskola, samtal om Bob Dylan och Gud, medicinsk yoga, mässa och ”Stand-up Theology Club”.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier