Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Med hjälp av en resväska smugglade kvinnorna ut en afghansk man ur förvaret i Gävle, enligt domstolen. Bilden är från ett annat förvar. Foto: Johan Nilsson/TT

Präst dömdes för att ha smugglat ut konvertit

Gävle tingsrätt har dömt två kvinnor, en av dem präst i Svenska kyrkan, för främjande av flykt.

Enligt rätten använde de en resväska till att smuggla ut en afghansk konvertit med utvisningsbeslut ur Migrationsverkets förvar.

Nyheter · Publicerad 07:00, 24 jun 2021

Mannen är fortfarande försvunnen, skriver Kyrkans Tidning.

Kvinnorna hävdar att mannen försvunnit i samband med ett toalettbesök när de besökte honom i februari 2020. Men trots sitt nekande dömdes de av rätten till villkorlig dom och dagsböter.

När kvinnorna besökte den 20-årige afghanske konvertiten på Migrationsverkets förvar i Gävle hade de med sig en stor resväska på hjul, som de sade innehöll rekvisita till nattvarden.

Efter en tid i lämnade prästen besöksrummet med resväskan. En stund senare uppgav kvinnan som satt kvar att mannen inte hade återkommit från ett toalettbesök. Personalen kunde då konstatera att mannen försvunnit från förvaret.

Åtal med brottsrubriceringen främjande av flykt väcktes i februari i år, uppger Kyrkans Tidning.

Enligt domen är det uteslutet att mannen lämnat besöksavdelningen på annat sätt än genom de övervakade slussportar som kvinnorna kom och gick igenom. Dessutom framgår det av övervakningsfilmer, menar rätten, att resväskan är tyngre när prästen lämnar förvaret.

Därför är den enda rimliga förklaringen till mannens försvinnande att han legat gömd i väskan.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10