Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

I både Spaniel och Portugal väntas lidande personer få läkarhjälp att begå självmord. På bilden ses en kyrkogård i Madrid. Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Portugal och Spanien inför lag om assisterat självmord

Portugals parlament antog på fredagen en lag som tillåter läkarassisterat självmord. En liknande lag antogs i december av underhuset i Spanien.

Från konservativa röster och läkarhåll har det kommit skarp kritik mot lagarna.

Nyheter · Publicerad 21:00, 3 feb 2021

I Portugal röstade parlamentet i fredags för att anta en lag som tillåter läkarassisterat självmord för vuxna som gjort ett ”fritt och informerat val” och befinner sig i en situation av ”extremt lidande och irreversibel skada”, eller lider av en obotlig sjukdom, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Lagförslaget antogs med röstsiffrorna 136 för och 78 emot.

Lagen har arbetats fram i parlamentet under en längre tid och förväntades gå igenom vid omröstningen, med mål att kunna träda i kraft redan i februari.

Innan dess underställs lagen landets nyligen omvalde president, Marcelo Rebelo de Sousa, för godkännande. Denne är enligt AFP en konservativ katolik som ännu inte uttalat sig offentligt om frågan, även om han tidigare sagt att han kommer att respektera parlamentets åsikt. Om han lägger in sitt veto, kan parlamentet driva igenom lagen med en andra omröstning.

Den katolska kyrkan hade föreslagit att landets invånare skulle få ta ställning till förslaget om läkarassisterat självmord i en folkomröstning. Omedelbart efter fredagens omröstning i parlamentet sade landets biskopar att lagen utgör ”ett steg bakåt utan motstycke”.

En liknande lag antogs av det spanska underhuset den 17 december, med 198 röster mot 138, skriver den svenska prolife-organisationen Respekt, som tillägger att senaten väntas anta lagförslaget under våren.

I den spanska lagen anges ”allvarliga, kroniska och försvagande tillstånd eller allvarliga, obotliga sjukdomar som orsakar oacceptabelt lidande” som giltiga skäl för dödshjälp. Sjukvårdspersonal ska kunna ”förse patienten med ett ämne som hon själv intar för att orsaka sin död”, inom offentlig eller privat vård eller i patientens hem, skriver Respekt.

Kritiken mot lagen har varit stark, både från landets stora katolska kyrka och från läkarkåren. Biskoparna uppmanar bland annat spanjorerna att skriva ett livsslutsdirektiv som styrker att de avstår dödshjälp om de senare i livet inte kan uttrycka sin önskan.

Olika högskolor för läkare, apotekare och tandläkare i Madrid och Katalonien har dessutom gått samman i ett gemensamt uttalande där de kräver en förstärkt satsning på palliativ vård och att dödshjälpslagen återkallas, enligt Respekt.

”Alla tiders sånger” från Nashville sänds på TBN Nordic

Tv. Nu sänds hela programserien ”Alla tiders sånger” på den kristna tv-kanalen TBN Nordic, i åtta... söndag 24/9 11:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10