Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Har politiker försökt hindra yttrandefriheten för att få lättare att komma in i Nato? Det är en fråga som såväl den förra som nuvarande regering kan få tampas med framöver. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politiker kan ha pressat polisen att neka koranbränningar

Politiska påtryckningar låg bakom Polismyndighetens beslut att neka den högerextreme politikern Rasmus Paludan demonstrationstillstånd, skriver Dagens Nyheter.

Nu kommer krav på ett extramöte i polisens insynsråd för att rikspolischefen ska svara på frågor.

Nyheter · Publicerad 14:19, 22 maj 2023

I februari berättade Världen idag, liksom flera andra medier, att polisen beslutat sig för att förbjuda koranbränningar, men inte bränningar av andra religiösa skrifter. Polismyndigheten motiverade det hela med att koranbränningar riskerar öka attentatsrisken mot Sverige och svenska intressen och menade att förbudet därmed omfattades av en ”extensiv” tolkning av ordningslagen.

Beslutet mötte dock skarp kritik av såväl debattörer som yttrandefrihetsexperter.

”Polisens roll är trots allt att upprätthålla yttrandefriheten. Nu skapar den i stället en ny praxis, där aktören med störst våldskapital bestämmer vem som får säga vad”, skriver DN:s ledarskribent Susanne Nyström i en ledare.

– I en konkret situation går det att neka tillstånd. Men det ska då vara av hänsyn till den enskilda situationen. Om man mer allmänt hänvisar till att det är en osäkerhet runt om i världen så kan vi knappt ge tillstånd för några opionionsyttringar, sade yttrandefrihetsexperten Nils Funcke till SVT.

Före polisens besked hade Turkiet krävt att Sverige stoppar koranbränningar. Eftersom Sverige måste ha Turkiets godkännande för att få komma in i Nato försökte Världen idag nå regeringen, för att höra om man pressat polisen neka koranbränningar. Världen idag fick dock ingen sådan intervju.

Nu kommer rapporterar Dagens Nyheter att polisen utsattes för påtryckningar av politiker från såväl den förra som den nuvarande regeringen för att inte ge demonstrationstillstånd till Rasmus Paludans koranbränningar. Uppgifterna väcker starka reaktioner.

– Vi måste gå till botten med detta. I ett första läge har jag skickat en förfrågan om ett extra insynsrådsmöte med rikspolischefen under kommande vecka, säger Rasmus Ling (MP), ledamot i riksdagens justitieutskott och i polisens insynsråd, till Dagens Nyheter.

– Vi behöver få ställa frågor om tillståndsgivningen generellt och om han har känt ett politiskt tryck.

I polisens insynsråd sitter representanter för alla riksdagspartier och rikspolischefen. Formellt är dess syfte att ge allmänheten insyn i polisverksamheten.

Den förre justitieministern Morgan Johansson (S) förnekar att man skulle ha pressat polisen i frågan.

– Polisen informerade oss löpande om hur de hanterade och förberedde sig inför koranbränningarna, men vi lade oss självklart aldrig i deras tillståndsgivning, skriver han i ett mejl till DN.

Den nuvarande justitieministern Gunnar Strömmers (M) presstjänst förnekar också politisk inblandning.

”Hur Polismyndigheten gjorde sin bedömning i den här frågan, är en fråga för myndigheten”, skriver de i ett mejl.

En rad olika förvaltningsrätter har i sammanlagt tio domar gett polisen bakläxa för att ha nekat tillstånden.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10