Under senare tid har två ansökningar om att bränna koranen i Sveriges huvudstad fått avslag. Polisen i Stockholm har, tillsammans med Säpo, kommit fram till att koranbränningar driver hot mot det svenska samhället och svenska intressen.
– Att bränna Koranen under allmän sammankomst kommer vi i regel inte tillåta, säger Ola Österling, presstalesperson på Region Stockholm, till SVT Nyheter.
Stockholmspolisen uppger samtidigt att hotbilden är diffus.
SVT:s Rapport frågade häromdagen om ställningstagandet ska tolkas som att det nu är förbjudet att bränna heliga skrifter.
– Nej, inte att bränna heliga skrifter, utan att bränna Koranen under allmän sammankomst kommer vi i Region Stockholm inte tillåta om man söker tillstånd för det och vi kommer agera därefter.
Båda fallen där koranbränning har nekats har överklagats till förvaltningsrätten, vilket polisen säger sig välkomna.
– Vi vill få det prövat, att vårt resonemang är rättssäkert. För att kunna ta beslut om inskrängningar i yttrandefriheten, som är en grundlagsskyddad fri- och rättighet, så krävs det att det finns angivet i lag, säger Ola Österling.
Nils Funcke är kritisk mot Stockholmspolisens beslut.
– Ska det här bli vägledande framöver så kan det bli oerhört sparsamt med tillstånd för demonstrationer, säger han till SVT Nyheter.
Han reagerar över att polisen nekar tillstånd för koranbränning utifrån en diffus hotbild.
– I en konkret situation går det att neka tillstånd. Men det ska då vara av hänsyn till den enskilda situationen. Om man mer allmänt hänvisar till att det är en osäkerhet runt om i världen så kan vi knappt ge tillstånd för några opionionsyttringar, säger Nils Funcke.
Henrik Wenander, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet, tror att förvaltningsrätten kommer att upphäva beslutet.
– Som lagstiftningen ser ut ser jag ingen möjlighet till att de ger polisen rätt, säger Wenander till TT.