I tisdagstidningen berättade Världen idag att Stockholmspolisen inte längre beviljar tillstånd att bränna Koranen vid allmänna sammankomster. Skälet uppges vara att detta skulle innebära ett hot mot Sveriges samhälle och intressen.
Nu uppger DN att man tagit del av ett dokument där det framgår att andra religiösa skrifter än Koranen inte omfattas av detta förbud. Polismyndigheten uppges, utifrån en ”extensiv” tolkning av ordningslagen, ha arbetat fram riktlinjer för att kunna förbjuda koranbränning specifikt då man anser att sådana handlingar riskerar öka attentatsrisken mot Sverige och svenska intressen.
Många uttrycker nu oro över vad som sker med yttrandefriheten.
”Polisens roll är trots allt att upprätthålla yttrandefriheten. Nu skapar den i stället en ny praxis, där aktören med störst våldskapital bestämmer vem som får säga vad”, skriver DN:s ledarskribent Susanne Nyström i en ledare.
”Polisens rättsavdelning har alltså alldeles på egen hand infört ett selektivt hädelseförbud. Där ser man”, skriver juristen Krister Thelin i en tweet.
”Vissa försöker spela oförstående inför och blir upprörda över begreppet ’islamisering’. Man kan kalla det vad man vill, men vi ser ju åt vilket håll förändringar sker”, skriver Slöseriombudsmannen Josefin Utas i ett inlägg på Facebook.
Henrik Wenander, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet, säger sig aldrig tidigare ha upplevt en sådan argumentation från polisens sida.
– Lagen medger inte de här abstrakta riskerna [mot Sverige för att en inskränkning av yttrandefriheten ska motiveras] utan det ska vara på platsen eller i dess omedelbara omgivning, säger Wenander till DN.
De som fått avslag på ansökan om koranbränning har överklagat Stockholmspolisens beslut till förvaltningsrätten. Henrik Wenander tror att de kommer få rätt.
– Jag har svårt att se att polisens beslut kommer stå sig. Det går inte i linje med lagen, säger han.
Världen idag har sökt såväl justitieminister Gunnar Strömmer (M) som justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) för kommentarer om polisens agerande. Ingen av dem har i skrivande stund besvarat tidningens förfrågan.
I en intervju med Sveriges Radio uttrycker Jomshof stark kritik mot polisens beslut.
– Jag vill påstå att de inte har rätt att fatta ett sådant beslut. Mig veterligen kan man inte tolka lagen så som polisen uppenbarligen väljer att tolka den, så jag förutsätter att de kommer få bakläxa här, säger Jomshof.
I samband med att Stockholmspolisen nyligen nekade en koranbränning sade Gunnar Strömmer, enligt TT, att det är polisen som har fattat beslutet samt att det finns laglig möjlighet att göra begränsningar av yttrandefriheten.