Den 7 februari berättade Världen idag att RFSU i en Metro-artikel gav råd om hur man skickar bra könsbilder utan att trakassera.
”Så länge bilden är önskvärd hos mottagaren kan man skicka den”, menade RFSU:s expert Suzann Larsdotter.
En som reagerade på uppgifterna är Kerstin Macke Eriksson, pensionerad polis, som arbetat som ungdomsbrottsutredare mellan 2009 och 2017.
– Det är helt sjukt att RFSU vill tala om hur man ska skicka bra könsbilder. Har de inte förstått någonting? säger hon.
Macke Eriksson påpekar att även bilder som skickas med samtycke kan bli föremål för oönskad spridning.
– Ungdomar har snabba kast i kärleksrelationer och en bild med samtycke ena veckan blir till hot och förnedring nästa vecka, säger hon.
Enligt Kerstin Macke Eriksson är det vanligt att ungdomar har tillfälliga sexuella förbindelser med varandra och att de då filmar och fotograferar det intima.
– Inte sällan görs det här under påverkan, och det är ofta den svagaste i gänget som utnyttjas elakt.
Den före detta polisen påpekar att hon i sitt arbete som utredare vid många tillfällen har stött på intima bilder som spridits till personer som inte borde haft tillgång till dem.
– Jag har suttit och hört unga flickor som förtvivlat sett bröst och könsbilder av sig, och pojkar som stolt skickat snoppbilder en gång och sedan blivit uthängda och kränkta flera år efter att fotot togs. Och från början var fotot bara tänkt för den man var dödligt kär i, säger hon.
Enligt Macke Eriksson kan bilderna även användas i utpressningssyfte för att exempelvis förmå någon att begå brott.
Hon påpekar att det är svårt att få en person fälld för sexuella trakasserier kopplade till spridning av bilderm eftersom det ofta är ord mot ordm och eftersom bilderna i sig inte alltid fungerar som bevismaterial.
Vilket råd tycker du att RFSU borde ha gett?
– Låt bli att fotografera era könsorgan. Du vet inte alls vad den andra parten kommer göra med dina bilder.
Världen idag tar kontakt med RFSU för att höra hur de ser på risken att intima bilder får oönskad spridning, men de avböjer från att medverka.
”Vi har inte möjlighet att svara på era frågor i dag. Vi tycker också att vi redan har svarat på funderingar och frågor om detta”, skriver pressavdelningen och hänvisar till den artikel som publicerades den 7 februari.
Där togs dock inte risken för oönskad spridning av bilder upp.
Kerstin Macke Eriksson anser att riksorganisationen borde förespråka säker sexualitet och trygghet så att ungdomar inte skadas.
– Att förespråka sexbilder på det sätt RFSU gör är att undergräva kampen om jämställdhet och en god utveckling av respekt för andra.