Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Polarbröd bad kyrkan om hjälp med krisbearbetning

Polarbröds fabrik i Älvsbyn har brunnit ner till grunden. I måndags skulle bageriets nya linje ha invigts med fest för personalen. Nu blev det krisinformation och stödsamtal i stället.

– Det är en chock för hela byn. Alla har gråten i halsen, även vi som inte jobbar där, säger Ivan Lundberg, pastor och ordförande i Korskyrkan.

Nyheter · Publicerad 08:00, 26 aug 2020

Polarbröds fabrik i Älvsbyn har förstörts i en brand som bröt ut sent under söndagskvällen. Allt började med en degklump som fattade eld, rapporterar TT.

Ivan Lundberg är pastor och ordförande i Korskyrkan, Älvsbyn. Han minns hur Polarbröds verksamhet började i en källare, där det mesta gjordes för hand. Nu är bageriet känt i hela Sverige och i stora delar av världen, genom export.

– Det är ett fantastiskt företag som har byggts upp under lång tid och det är oerhört mycket folk som berörs av det här, säger Ivan Lundberg till Världen idag.

Bageriet i Älvsbyn har 270 anställda och många underleverantörer, enligt Ekot.

– Polarbröd har sagt att de ska göra allt de kan för att behålla personal, men det är klart att folk är oroliga. I en del familjer jobbar båda i fabriken, säger Lundberg.

Hans fru arbetade på Polarbröd i många år och hans son arbetar där nu. Sonen har varit med och utvecklat fabrikens nya linje, med större maskiner som skulle ha utökat kapaciteten.

– De skulle ha invigts i måndags med fest för personalen, i tält som ställts upp utanför fabriken. Nu blev det som en begravning istället, sade min son. Men alla hoppas ju ändå och ser framtiden an, säger Lundberg.

Korskyrkan har öppet dagtid och finns tillgängliga om människor behöver stöd och hjälp.

Anna-Karin Thorngren Bergman är kyrkoherde i Svenska kyrkan och deltog på måndagsmorgonen i en informationsträff för alla anställda på en parkering, tillsammans med två präster som inte är anställda av kyrkan, men bor i Älvsbyn.

– Det var fantastiskt att de hade möjlighet att vara med. Alla vägar in till Älvsbyn var ju avstängda, så vår ordinarie personal kunde inte ta sig dit, förklarar kyrkoherden.

– Mötet präglades av jättestor sorg, oro och vanmakt. Det är en stor arbetsgivare i en liten kommun och man undrar vad som händer nu. Många hade inte sovit på hela natten och var alldeles dränerade, fortsätter hon.

Svenska kyrkan höll även i stödsamtal för de anställda på måndagen, något som Polarbröd tydligt frågat efter.

– Vi delade upp oss i grupper och funderade tillsammans över vad som hänt. Vi är också tillgängliga för enskilda samtal framöver och har erbjudit företaget att använda våra lokaler för samlingar.

Även Pingstkyrkan i Klöverträsk är involverad i att ge stöd till människor i kris. De har en liten lokal i Älvsbyn där de inbjuder till samtal två dagar i veckan.

Pingströrelsens föreståndare Daniel Alm skriver på Twitter: ”Branden i Älvsbyn gör ont. Man vill så gärna att hela Sverige ska leva. Ikväll och på torsdag har Pingstkyrkan samlingar i Älvsbyn dit människor får komma och prata. Hoppas Polarbröds fabrik snabbt byggs upp igen!”

Många hade inte sovit på hela natten och var alldeles dränerade.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10