Nyheter
Plusarkiv: Svensk räv blev världskändis
Svensk räv blev världskändisDet började med en ryggsäck - Nu omsätter friluftsföretaget i Örnsköldsvik nästan en miljard kronor
Klädesföretaget Fjällräven startades 1960 av den friluftsintresserade 24-åringen Åke Nordin som hade tröttnat på opraktiska ryggsäckar. I dag omsätter koncernen i Örnsköldsvik nästan en miljard.Det är en hektisk tid på Fjällräven med många resor till kontoren runt om i världen, men marknadschefen Jerry Engström tar ändå emot på anläggningen i Själevad, några kilometer utanför Örnsköldsviks stadskärna. Just nu jobbar man med 2011 års kollektion.
– Vi har en lång produktutvecklingscykel, berättar han, vilket förutom laboratorietester även inkluderar olika testgrupper som vinter och sommar testar prototyper ute i fält och söker inspiration. Fjällrävens anställda testar även utrustningen under den årliga vinterutbildningen eller under vandringseventet Fjällräven classic.
Jerry Engström, som själv kommer från Örnsköldsvik, försöker förklara en av skillnaderna mellan Fjällräven och andra företag som satsar på klädsel, inspirerad av och för utomhusliv. När kollegorna bekymrar sig över om de har rätt blå nyans på sina jackor inför den kommande säsongen, testar Fjällräven funktion och hållbarhet på plagg för kollektionen året efter.
– Vi tillverkar och säljer funktionsprodukter, berättar Jerry Engström. Kvalitetsbrister skulle vara förödande för vårt varumärke, och vår satsning på kvalitet gör att våra produkter kostar lite mer än många konkurrenters eller trendvarumärkens. Men å andra sidan får man produkter som håller länge, och funktioner som fungerar i praktiken.
På kundcentrat i Örnsköldsvik jobbar flera sömmerskor tillsammans med den, för dagen, tillresta personalen från inköp och produktutveckling. Reklamationer dokumenteras och återkopplas inför kommande kollektioner.
Sömmerskan Margareta Söderlind har jobbat på Fjällräven sedan 1972 och berättar att det händer att de får in reklamationer på över 20 år gamla jackor där ägaren förväntar sig att få blixtlåskläppen lagad, vilket man naturligtvis gör.
Ryggsäcken Kånken från 1977, Grönlandsjackan från 1966, liksom den nästan lika gamla vandringsbyxan, finns fortfarande med i sortimentet. Det handlar mest om små, funktionella, förbättringar och detaljer som tillkommit under åren för att till exempel förvara ett multiverktyg, mobiltelefon eller GPS på ett smidigt sätt.
– Det är tält, vandringsbyxor, och ryggsäckar som genererar den största omsättningen, berättar Jerry Engström. Att vissa klädesplagg ibland uppmärksammas och klassas som "inne" av modefolk är förstås roligt, men inget som Fjällräven själv försöker skapa.
Marknadsavdelning och företagsledning sitter sedan länge i Stockholm, men ekonomiavdelning och kundcenter finns fortfarande kvar här på orten. Och så ska det förbli.
– Vi har valt att satsa långsiktigt i Örnsköldsvik och skapa ett kundcenter för alla varumärken inom Fenix Outdoor, säger vice vd, Martin Axelhed, över telefon från Kina.
– Det senaste tillskottet är en nyrekryterad business controller som valt att flytta från Stockholm för att börja jobba i sin hemstad Örnsköldsvik.
Anders Edström Frejmananders.edstrom.frejman@varldenidag.se
ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL
2 månader för 10 kr!
KÖP
Världen idag
DIGITAL
129,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
PAPPER
189,-
kr/månad
KÖP